GS-8-12
Szerző(k): Cziráki Marietta

Szakácsok ügyviteli feladatai

ISBN: 978 615 5720 70 3
Digitális terjedelem: 168 oldal
Nyomtatott terjedelem: 168 oldal
Formátum: B/5
Kiadás éve: 2023
Foglalkozás(ok): Szakács - Szakács szaktechnikus
Tankönyvvé minősítési határozat

Nyomtatott könyv + eBook online

Raktárállapot: raktáron , Szállítási idő: 2-6 munkanap

db
3 900 Ft

eBook online

155
14
8
Licenc
3 900 Ft

Szakácsok ügyviteli feladatai című tankönyvünk a szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített tankönyvsorozatunk része.

Szerzője Cziráki Marietta szakoktató. Kiadónknál megjelent, Molnár Kristóffal közösen jegyzett könyveit, a turizmus-vendéglátás ágazat szintén négykötetes alapozó kiadványait már ismerhetik az olvasók. 

Az új kiadvány egy szakmai számításokat tartalmazó sorozat első darabja. Gazdagon illusztrált, de kezelhető méretű könyvet forgathatnak az olvasók az elméleti és gyakorlati oktatás során, amely felüthető a szükséges részeknél, és nyomtatott vagy digitális tartalma segíti a tananyag elsajátítását.

A tankönyv középpontjában a munkahelyen is hasznosítható pénzügyi-anyaggazdálkodási tudás elsajátítása áll. A kötet végigvezeti a tanulót azokon a témákon, hogyan is kalkuláljuk a nyersanyagköltséget, vagy rendelünk árut, rendezzük a beszállító számláját, mérjük ki az alapanyagokat, és leltár során miként mérjük fel a meglévő készletet.
Ez csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a hétköznapokban. A könyvben számos ábra és fotó mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas zárófeladatok is találhatók.

A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal és érdekességekkel, mindez olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.

A kötet tartalma:

  1. Matematikai műveletek
  2. Beszerzés, árurendelés
  3. Áruátvétel, raktározás
  4. Vételezés
  5. Árképzés
  6. Bizonylatolás
  7. Készletgazdálkodás
  8. Elszámoltatás
  9. Digitális ügyvitel 
Előszó
5
  1. Matematikai műveletek
7
    1.1. Összeadás
7
    1.2. Kivonás
8
    1.3. Szorzás
8
    1.4. Osztás
9
    1.5. Műveleti sorrend
10
    1.6. Kerekítés
11
      1.6.1. Matematikai kerekítés
11
      1.6.2. Jogszabályi kerekítés
11
    1.7. Százalékszámítás
12
    1.8. Mértékegység-átváltás
15
  2. Beszerzés, árurendelés
17
    2.1. A beszerzés szempontjai
17
      2.1.1. Az üzlet állandó választéka
18
      2.1.2. Az üzlet napi választéka
21
      2.1.3. Meglévő raktárkészlet
21
      2.1.4. A helyi, szezonális termékek használata
22
      2.1.5. A hazai zöldségek, gyümölcsök
23
    2.2. Rendelési mennyiség
27
      2.2.1. Állandó választék rendelési mennyisége
28
      2.2.2. Rendezvények rendelési mennyisége
32
      2.2.3. Menük rendelési mennyisége
34
    2.3. Egyéb eszközök igénye
38
    2.4. Megrendelés adminisztrációja
39
  3. Áruátvétel, raktározás
41
    3.1. Áruátvétel
41
    3.2. Tömegszámítás
45
    3.3. Raktározás
48
  4. Vételezés
51
    4.1. A vételezés szempontjai
51
    4.2. Veszteségszámítás
51
    4.3. Tömegnövekedés-számítás
59
    4.4. A veszteség- és tömegnövekedés százaléka
65
    4.5. Komplex gyakorló feladatok
67
  5. Árképzés
71
    5.1. Nyersanyagérték
72
    5.2. Az eladási ár felépítése
75
      5.2.1. Áfa, nettó és bruttó ár
76
      5.2.2. Áfaegyenleg
78
      5.2.3. Az árrés
80
      5.2.4. Haszonkulcs, elábészint, árrésszint
81
      5.2.5. Árképzés Hk%, Af% ás Ász% mutatókkal
85
      5.2.6. Piackövető árképzés
86
      5.2.7. Kedvezmény, felár számítása
89
  6. Bizonylatolás
97
    6.1. Bizonylatok csoportosítása
98
    6.2. A bizonylatok kiállítása
99
    6.3. A bizonylatok javítása
100
    6.4. A bizonylatok megőrzése
101
    6.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok
102
      6.5.1. Nyugta
102
      6.5.2. Egyszerűsített számla
103
      6.5.3. Számla
106
      6.5.4. Online pénztárgépek naplója
109
      6.5.5. Tehergépjármű-menetlevél
109
      6.5.6. Vásárlók könyve
110
    6.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok
111
      6.6.1. Szállítólevél
111
      6.6.2. Visszárujegyzék
113
      6.6.3. Felvásárlási jegy
113
      6.6.4. Vételezési jegy
114
      6.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv
114
      6.6.6. Leltárfelvételi ív
115
      6.6.7. Munkaidő-nyilvántartás
115
    6.7. A HACCP dokumentumai
116
    6.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz
118
  7. Készletgazdálkodás
123
    7.1. Leltározás
124
      7.1.1. A leltározás szakaszai
124
      7.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai
125
    7.2. Átlagkészlet számítása
126
      7.2.1. Számtani átlag
126
      7.2.2. Kronologikus átlag
127
    7.3. Áruforgalmi mérlegsor
129
    7.4. Forgásisebesség-mutatók
133
  8. Elszámoltatás
139
    8.1. Raktár elszámoltatása
140
    8.2. A termelés elszámoltatása
148
      8.2.1. Tényleges anyagfelhasználás (Taf)
148
      8.2.2. Megengedett anyagfelhasználás (Maf)
148
      8.2.3. Anyagfelhasználások összehasonlítása
149
  9. Digitális ügyvitel
155
    9.1. Éttermi szoftverek
157
    9.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói
160
    9.3. Digitális HACCP rendszer
162
    9.4. Kötelező adatszolgáltatás
164
Irodalomjegyzék
165
Tárgymutató
166
Kapcsolódó könyvek
Ételkészítés alapjai
180 oldal, Kiadás: 2021
GS-8-02
Szakács leszek I.
168 oldal, Kiadás: 2023
GS-8-07
Szakács leszek II.
168 oldal, Kiadás: 2023
GS-8-08