Általános szerződési feltételek (ÁSZF)

www.szega.hu – érvényes: 2024. 03. 28-tól

/Korábbi ÁSZF/

 

Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni a www.szega.hu honlapnak és webáruháznak (továbbiakban honlap), figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban ÁSZF)! Kizárólag abban az esetben rendelje meg termékeinket, illetve vegye igénybe szolgáltatásainkat, amennyiben az ÁSZF minden pontját elolvasta, értelmezte, és azokkal egyetért, valamint kötelező érvényűnek tekinti magára nézve. Felhívjuk figyelmét, hogy a honlapon történő megrendelésének véglegesítésével elfogadja jelen ÁSZF tartalmát. Kérjük, hogy az ÁSZF rendelkezéseit minden vásárlás előtt szíveskedjen elolvasni!

 

1. Eladó/Üzemeltető

Cégnév: Szega Books Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Szega Books Kft.)
Székhely: H-7621 Pécs, Teréz u. 11-13. 1/28.
Iroda (levelezési cím): H-7621 Pécs, Teréz u. 11-13. 1/28.
Adószám: 13178187-2-02
Cégjegyzékszám: 02-09-069124 (Pécsi Törvényszék mint Cégbíróság)
Telefonszám: +36 72 212 943, +36 20 239 72 80
Honlap: www.szega.hu
Email cím: info@szega.hu ; iroda@szega.hu
Képviselő: Szerényi Attila – ügyvezető
Kapcsolattartó: Zsálig Eszter, Frőhlichné Zsanett
Szállítási partnerek:

GLS General Logistics Systems Hungary Kft. és FoxPost Zrt. (Express One Hungary Kft.) és Magyar Posta Zrt  

 

2. Általános feltételek

A termék megrendelésével, vásárlásával a Vevő/Felhasználó és Eladó/Üzemeltető között létrejövő szerződés tartalmát – a vonatkozó kötelező érvényű jogszabályok rendelkezései mellett – a jelen ÁSZF, valamint a honlapon található további tájékoztatások határozzák meg. Ennek megfelelően tartalmazza jelen ÁSZF a Vevőt/Felhasználót és az Eladót/Üzemeltetőt illető jogokat és kötelezettségeket, a szerződés létrejöttének feltételeit, a teljesítési határidőket, a szállítási és fizetési feltételeket, a felelősségi szabályokat, valamint az elállási jog gyakorlásának feltételeit. A jelen ÁSZF hatálya alá tartozó szerződések nyelve a magyar nyelv. A létrejövő szerződések nem minősülnek írásba foglalt szerződéseknek, azokat a Szega Books Kft. nem iktatja.

Az ÁSZF rendelkezéseit a Szega Books Kft. csak a vonatkozó jogszabályok betartása mellett módosíthatja. A változás minden esetben a honlapon történő megjelenéstől érvényes, így a már létrejött szerződéseket (visszaigazolt megrendeléseket) nem érinti. Ha az ÁSZF valamely pontja jogilag hiányos vagy hatálytalan, attól a szerződés további pontjai érvényben maradnak.

A Vevő/Felhasználó az ÁSZF-fel, a honlap használatával, működésével, az egyes termékekkel, a vásárlás menetével, a megrendelési és szállítási folyamattal kapcsolatos kérdéseit, illetve egyedi igényeit a Szega Books Kft. munkatársaival tudja egyeztetni az elérhetőségek valamelyikén.

 

3. Termékkínálat

A www.szega.hu oldalon a Szega Books Kft. által kiadott könyveket (Nyomtatott könyv és eBook online) hozzáféréstől függően lehet megtekinteni, illetve megrendelni:

 • Nyomtatott könyv (szürke szín jelöli). Hagyományos, nyomtatott kiadvány. Akkreditált, a tankönyvjegyzéken szerepel (ahol az adott könyvnél a tankönyvvé minősítés határozata letölthető).
 • Nyomtatott könyv + eBook online (szürke szín jelöli). Akkreditált nyomtatott kiadvány, a tankönyvjegyzéken szerepel (ahol az adott könyvnél a tankönyvvé minősítés határozata letölthető). A belső borítón elhelyezett matricán szereplő kóddal (regisztrációt követően – 4. pont) a Vevő/Felhasználó az ott megadott időtartamig hozzáfér az eBook online változathoz is. Az elektronikus hozzáférés a lejárati idő alatt és után is bármikor, többször is meghosszabbítható.
 • eBook online (narancs szín jelöli) licenc. Az adott Nyomtatott könyv számítógépen, laptopon, okostáblán és bármely mobileszközön olvasható változata, amely projektorral is kivetíthető. Színes, szövege és ábraanyaga nagyítható. Kiegészítő információkat, segédanyagokat tartalmazhat (pontos információ az adott könyvnél ikonokkal jelölve). Használatához folyamatos internetkapcsolat szükséges. Böngészőben nyitható meg (ajánlott Chrome, Firefox használata). 1 vagy 2 éves időtartamra vásárolható. Használatára oktatási intézményekkel (illetve a fenntartó Szakképzési Centrummal) külön felhasználói szerződést kötünk.
 • Prémium online előfizetés. 1 vagy 2 évre vásárolható előfizetés, mellyel teljes hozzáférést biztosítunk a www.szega.hu oldalon található összes kiadványhoz és kiegészítő tartalomhoz. Használatára oktatási intézményekkel (illetve a fenntartó Szakképzési Centrummal) külön felhasználói szerződést kötünk.

 

4. Árak

A termékekre megadott árak minden esetben bruttó fogyasztói árak. A Nyomtatott könyv bruttó ára 5%-os áfát, az eBook online licenc és a Prémium online előfizetés ára 27%-os áfát tartalmaz. A feltüntetett egységárak nem tartalmazzák a fizetési/átvételi módtól függő szállítás díját, amelyet a 9. pontban foglaltuk össze. A szállítási díj nyomtatott könyvek rendelése esetén 5%-os áfát tartalmaz. Ha a megrendelésbe olyan termék kerül (pl. munkanapló, nyomtatvány), amelynek áfatartalma 27%, akkor a szállítási díj áfatartalma 27%. Külön csomagolási költséget semmilyen esetben sem számítunk fel. A eBook online licencek, valamint a Prémium online előfizetések aktiválásakor, illetve lejártakor semmilyen külön költség nem merül fel.

 

5. Regisztráció, bejelentkezés, könyvben található egyedi kód érvényesítése

A www.szega.hu oldalon történő vásárláshoz, megrendeléshez, illetve a már megvásárolt eBook online licenc tartalmak megtekintéséhez regisztrációval kell rendelkezni honlapunkon, és azon bejelentkezve kell lenni. A rendszer 10 inaktív perc után kilépteti a Felhasználót/Vevőt.

Új Felhasználó/Vevő. A regisztráció a felső menüsor Bejelentkezés ikonjára (fehér ember), majd a Regisztráció gombra kattintva indul. Itt kell megadni a legfontosabb személyes adatokat (név, e-mail cím, jelszó). Jelszóban szerepeljen vegyesen kis- és nagybetű, szám és speciális karakter (&@.,-_!%#$?=), valamint legalább 8 karakter hosszúságú legyen. Az adatok pontossága elengedhetetlen, mert a megadott e-mail címre küldjük a rendelések visszaigazolását. Pontatlanul megadott e-mail címmel meghiúsulhat a kapcsolatfelvétel és a megrendelés teljesítése. Nyomtatott könyv + eBook online vásárlása esetén a belső borítón található kódot az erre szolgáló mezőbe beírva és a kódot érvényesítve érhető el a könyv/tartalom (a 2. pontban meghatározott feltételek szerint). Bejelentkezés után az Adataim/eBook licenc fül alatti táblázatban megjelenik az elektronikusan elérhető könyv(ek) minden adata.

Regisztrációval már rendelkező Felhasználó/Vevő. A korábban megadott névvel és jelszóval, a Bejelentkezés ikonra (fehér ember) kattintva lehet belépni az oldalra. Ezt az állapotot a felső menüsorban narancssárga színnel kiírt felhasználói névvel jelzi a rendszer. Elfelejtett jelszó esetén a kék színű Elfelejtette a jelszavát? linkre kattintva a rendszer a regisztráláskor megadott címre jelszóemlékeztető e-mailt küld, amellyel úgy jelszót lehet készíteni. Ha az új jelszó sem működik, vagy a jelszóemlékeztető e-mail 24 órán belül nem érkezik meg, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Ha Nyomtatott könyv + eBook online terméket vásárolt, akkor a belső borítón található kódot bejelentkezés után az Adataim/eBook licenc fül alatti Licenc kód mezőbe beírva és a kódot érvényesítve érhető el a könyv/tartalom (a 2. pontban meghatározott feltételek szerint). Bejelentkezés után az Adataim/eBook licenc fül alatti táblázatban megjelenik az elektronikusan elérhető könyv(ek) minden adata.

 

6. Személyes adatok rögzítése

Belépés után az Adataim oldal jelenik meg. Itt 4 külön fülön az alábbiak láthatók:
1. eBook licenc: Kód, Név (könyvcím), Verzió, Desktop, Licenc kezdete, Licenc vége adatokkal. Ezen a fülön is lehetőség van a könyvébe ragasztott egyedi kód megadására.
2. Megrendeléseim: Azonosító, Státusz, Összeg, Dátum adatokkal az adott időpontig történt vásárlásokról.
3. Adataim: Név, E-mail, Telefonszám, Jelszó adatokkal. Itt lehet feliratkozni a hírlevélre.
4. Címeim: Név, Cég, Cím, Ország, A cím törlése adatokkal. Új cím felvitelekor a felugró ablakban minden piros mezőt ki kell tölteni (Név, Irányítószám, Város, Utca, Közterület, Házszám, Ország, Mobiltelefon). A Cégnév, Adószám és EU adószám mezők kitöltésével ezek az adatok is megjelennek a számlán. A rögzített címeket elő lehet hívni a megrendelések leadásakor, mind a számlázási adatokhoz, mind a szállítási adatokhoz. Számlázási és szállítási adatokat megrendeléskor is fel lehet vinni.

Telefonszámot az esetlegesen felmerülő problémák egyszerűbb kezelése miatt kérjük megadni. Ha FoxPost automatába kéri a szállítást, akkor a futárszolgálat kizárólag SMS üzenetben küldi az automata nyitásához szükséges kódot, ezért lehetőleg közvetlen mobilszámot rögzítsen.

 

7. Adattovábbítási nyilatkozat

Tudomásul veszem, hogy a(z) Szega Books Kft. (7621 Pécs, Teréz u. 11-13. 1/28.) adatkezelő által a(z) https://szega.hu felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Szolgáltató Kft. (SimplePay) mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: név, e-mail cím, telefonszám, számlázási cím adatok és szállítási cím adatok. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff

 

8. Rendelés menete

Regisztráció, bejelentkezés. A www.szega.hu oldalon történő vásárláshoz, megrendeléséhez, illetve a már megvásárolt eBook online licenc és Prémium online előfizetéssel elérhető tartalmak megtekintéséhez regisztrációval kell rendelkezni honlapunkon és azon bejelentkezve kell lenni (lásd 3-4. pontok).

Termék kiválasztása. A vásárláshoz az adott kiadvány oldalán kell állni. Itt megtalálhatók a könyv legfontosabb adatai, valamint itt kell eldönteni, hogy a rendelkezésre álló termékváltozatok közül melyiket kívánja megvásárolni (lásd 2. pont). A kiválasztott termékváltozat ablakában kell megadni a kért darabszámot/licencszámot, illetve eBook online esetén a választott licenc időtartamot. Ekkor a termék a Vevő/Felhasználó virtuális kosarába kerül (ez még nem jelent hozzáférést eBook online licenchez). A kosárban található tételek számát a felső menüben, a fehér kosár gomb alatt narancssárga alapon egy fehér szám jelzi. A rendszer ekkor nem ugrik automatikusan a fizető felületre, tovább lehet böngészni a honlapot, és tetszés szerint újabb termékeket lehet elhelyezni a kosárba. A vásárlás befejeztével a felső menüsorban lévő fehér kosár ikonra kell kattintani.

Kosár - Tétel véglegesítés. A kosár jelenik meg az alábbiakkal: borító, legfontosabb könyv adatok, termékváltozat, egységár, darabszám, licenc hozzáférés időtartama, valamint a termékek összértéke. Itt tetszés szerint lehet a darabszámokat változtatni (azonban eBook online licenc időtartamát már nem), és a tételeket a kuka ikonnal törölni. Ettől függően mutatja a rendszer a megrendelt tételek egységárát és összértékét is. A feltüntetett árak bruttó fogyasztói árak, a mindenkor érvényes kiadói árlista alapján. Nyomtatott könyv esetén a feltüntetett összeg nem tartalmazza a szállítási és fizetési módtól függő szállítási költséget. A Vásárolok még gombbal lehet visszalépni a webshopba, a Tovább gombbal a vásárlást lehet folytatni.

Kosár - Számlázási és szállítási adat megadás. A megrendelni kívánt termékeket rögzíti a rendszer, azokon itt változtatni már csak visszalépéssel lehet. Ekkor kell a Számlázási és Szállítási adatokat megadni. Ezt meg lehet tenni szabadon kitöltve az egyes mezőket, illetve elő lehet hívni a felhasználóként rögzített címeket. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező: Név, Ország, Város, Utca, Közterület, Házszám, Irányítószám, Telefon! Telefonszámot az esetlegesen felmerülő problémák egyszerűbb kezelése miatt kérjük megadni, illetve ha GLS, FoxPost automatába kéri a szállítást akkor a futárszolgálat kizárólag SMS üzenetben küldi az automata nyitásához szükséges kódot, ezért lehetőleg közvetlen mobilszámot rögzítsen. Valós szállítási címet adjon meg! Hibás cím megadásból eredő meghiúsult szállításért felelősséget nem vállalunk. A számlázási adatok alapján készül el a megrendelt termékről a számla. Cégek esetében kötelező kitölteni a Cégnév és Adószám mezőket is (nem magánszemély esetén adóazonosító jele). Cégünk minden vásárlásról áfás számlát állít ki. Amennyiben a számlázási és szállítási címe megegyezik, helyezhet pipát a fülön látható dobozba is. Amennyiben a szállítási adatok nem egyeznek a számlázási adatokkal, úgy mindegyik mező kitöltése kötelező! A megrendelt termék a megadott szállítási címre fog megérkezni. A Vissza gombbal a Kosárba lehet visszatérni, a Tovább gombbal a megrendelést lehet folytatni.

Kosár (Megrendelés véglegesítés). Összefoglalva láthatja a megrendelés eddig rögzített adatait. Ellenőrizze azokat! Ha bármelyik adatban hibát észlel, a Vissza gombra kattintva a korábbi lépésekhez juthat, és ott módosíthatja az adatokat. Az adatok ellenőrzése után lehet kiválasztani a kívánt szállítási és fizetési módot.

Szállítási lehetőségek:
- személyes átvétel (irodánkban),
- házhozszállítás (GLS vagy MPL futárszolgálattal),
- GLS csomagpont/automata,
- Foxpost automata.
GLS csomagpont vagy FoxPost automata választása esetén a megjelenő térkép segítségével ki kell választani a felajánlott címek közül azt, ahol a csomagot át szeretné/tudja venni.

Fizetési lehetőségek:
- készpénz: személyes átvétel (irodánkban),
- utánvét (készpénzben vagy bankkártyával a futárnak átvételkor): házhozszállítás, GLS csomagpont és Foxpost automata,
- bankkártya – SimplePay (rendeléskor): személyes átvétel (irodánkban), házhozszállítás, GLS csomagpont és Foxpost automata.

Felhívjuk figyelmét, hogy 25.000 Ft feletti megrendelés esetén a választott szállítási és fizetési módtól függetlenül szállítási költség nincs. 25.000 Ft alatti megrendelés esetén a szállítási költség a választott szállítási és fizetési módtól függ. Minden egyes megrendelésnek, minden szállításnak külön költsége van. A szállítási költségek az alábbi táblázat szerintiek:

Szállítás módja / Fizetés módja Készpénz Utánvét (készpénz, átvételkor) Utánvét (bankkártya, átvételkor) Bankkártya – SimplePay (rendeléskor)
Személyes átvétel 0 Ft - - 0 Ft
Házhozszállítás
(GLS futárszolgálattal)
- 2190 Ft 2190 Ft 1690 Ft
GLS csomagpont/automata - 1290 Ft 1290 Ft 1290 Ft
FoxPost automata - - 1290 Ft 1290 Ft
Házhozszállítás
(MPL futárszolgálattal)
- 1990 Ft 1990 Ft 1990 Ft

 

A Megjegyzés rovatban bármilyen információt elhelyezhet akár az adminisztrációval, akár a termékkel, akár a kiszállítással kapcsolatosan.

A megrendelés akkor rögzíthető, ha pipát helyez az alábbi mondatok mellé: Ellenőriztem a megrendelt könyvek címét, mennyiségét, licenc időtartamát, valamint valós és pontos számlázási és szállítási adatokat adtam meg. Az Általános Szerződési Feltételeket elolvastam, megértettem és elfogadom.

 

9. A megrendelések feldolgozása

A megrendelések feldolgozása kizárólag munkanapokon történik 7:30–16:00 óra között. A www.szega.hu honlapon ezen időponton kívül is van lehetőség megrendelések leadására, de azok feldolgozása csak a következő munkanapon kezdődik meg.

A megrendelések beérkezéséről rendszerünk automatikusan visszaigazoló e-mailben értesíti a Vevőt/Felhasználót. Az e-mail tartalmazza a megrendelt könyvek címét, bruttó fogyasztói árát, Nyomtatott könyv esetén a szállítási költséget, eBook online licenc és Prémium online előfizetés esetén a licenc időtartamokat, a számlázási és szállítási adatokat, valamint az utalást az ÁSZF-re. Az adatok feldolgozása ekkor veszi kezdetét. Ha a visszaigazoló e-mailt a megrendelést követő 1 órán belül nem kapja meg, azt rosszul megadott e-mail cím vagy a postafiókjához tartozó tárhely telítettsége okozhatja. Ilyen esetekben, kérjük, forduljon hozzánk elérhetőségeinken (telefonon munkanapokon 7:30–16:00 óra között állunk rendelkezésére). Javasoljuk továbbá, hogy ellenőrizze a SPAM (levélszemét) mappát levelező rendszerében.

Nyomtatott könyvre leadott rendeléseket a készlet erejéig teljesítjük. Ha valamelyik termékből a kért darabszámot valamilyen ok miatt nem tudjuk küldeni, e-mailben vagy a megadott telefonszámon értesítjük. Ekkor a közösen egyeztetett feltételek alapján folytatjuk a megrendelés teljesítését, vagy töröljük megrendelését.

Nyomtatott könyvre és eBook online licencre egyszerre leadott rendelések esetén a nyomtatott könyvek kiszállítása a Nyomtatott könyvekre választott kiszállítási mód és a vonatkozó feltételek szerint, míg az eBook online aktiválása az eBook online vonatkozó feltételei szerint történik meg.

Ha a csomagot átadtuk a futárszolgálatnak, akkor a partner rendszere e-mailt küld a Vevőnek/Felhasználónak. Ezt követően a futárszolgálattól várhatóak az értesítő e-mailek, illetve SMS üzenetek, melyekben megadják a kézbesítés várható napját.

– Házhoz szállítás esetén GLS General Logistics Systems Hungary Kft. (várható kézbesítési idő feladástól számítva 1-2 munkanap):

 1. A GLS General Logistics Systems Hungary Kft. a csomag feladásakor e-mailben értesíti a címzettet, hogy a következő munkanapon csomagja kiszállításra kerül. Az e-mail tartalmazza a csomagszámot és az esetleges utánvét összegét. Továbbá az e-mailben talál egy MÓDOSÍTÁS linket, amelyre kattintva lehetősége van módosítani a kiszállítás napját, a címet, illetve személyes átvétel helyett egy meghatározott listából csomagpontot is választhat. Ekkor van lehetősége arra is, hogy visszautasítsa a csomag átvételét. Ha ilyen módon módosítja a címadatokat, lehetséges, hogy a csomag pár nap késéssel kerül kézbesítésre.
 2. A kiszállítás napjának reggelén értesítést kap a címzett, amely tartalmazza a futár telefonszámát, a GLS Ügyfélszolgálat telefonszámát és egy 3 órás időablakot a várható kézbesítésről. A kiszállítási kísérlet meghiúsulása esetén e-mailes értesítés kerül kiküldésre a címzettnek.

– GLS csomagpontra/automatába történő szállítás (várható kézbesítési idő feladástól számítva 1-2 munkanap):

 1. A GLS General Logistics Systems Hungary Kft. a csomag feladásakor e-mailben értesíti a címzettet, hogy a következő munkanapon csomagja kiszállításra kerül. Az e-mail tartalmazza a csomagszámot és az esetleges utánvét összegét. Továbbá az e-mailben talál egy MÓDOSÍTÁS linket, amelyre kattintva lehetősége van módosítani a kiszállítás napját, a kiválasztott csomagpontot/automatát, továbbá visszautasíthatja a csomag átvételét. Ha ilyen módon módosítja a címadatokat, lehetséges, hogy a csomag pár nap késéssel kerül kézbesítésre.
 2. A kiszállítás napjának reggelén értesítést kap a címzett, amely tartalmazza, hogy mely címen meddig lehet átvenni a csomagot, illetve automata esetén a nyitáshoz szükséges kódot.

– FoxPost automata (várható kézbesítési idő feladástól számítva 1-3 munkanap):

 1. A FoxPost Zrt. küld e-mailt, hogy a csomag a raktárba érkezett.
 2. SMS üzenet érkezik a FoxPost Zrt.-től, mely tartalmazza az automata nyitásához szükséges kódot, és azt, hogy mettől meddig veheti át csomagját a kiválasztott automatánál. Részletes tájékoztató a FoxPost csomagautomatáról: https://foxpost.hu/csomagatvetel

- Házhoz szállítás esetén Magyar Posta Zrt ( MPL ) (várható kézbesítési idő a rendeléstől számítva 10-15 munkanap):

 1. A Magyar Posta Zrt. a csomag feladásakor e-mailben értesíti a címzettet, hogy a  csomagja mikor kerül kiszállításra. Az e-mail tartalmazza a csomagszámot és az esetleges utánvét összegét. A szállítás pontos időpontjáról a Magyar Posta Zrt. küld értesítést.

10. Nyomtatott könyv - Személyes átvétel és fizetés

A rendelést a rendelkezésre álló készletből azonnal összekészítjük, így az irodánkban bármikor átvehető nyitvatartási időben az alábbi táblázat szerint. Ha összekészítettük a rendelést, e-mailben értesítjük.

Szállítás módja Szállítási díj Átvétel Fizetés
Személyes átvétel 0 Ft Kizárólag irodánkban (7621 Pécs, Teréz u. 11-13.), munkanapokon 7:30-16:00-ig

Készpénz / Bankkártya

Személyes átvétel 0 Ft Kizárólag irodánkban (7621 Pécs, Teréz u. 11-13.), munkanapokon 7:30-16:00-ig Bankkártya – SimplePay
(a rendelés leadásakor előre)

 

11. Nyomtatott könyv - Kiszállítás futárszolgálattal vagy csomagponton való átvétel és fizetés

A megrendelt Nyomtatott könyvek csomagolását követően kerül sor a kiszállításra, melyet a GLS General Logistics Systems Hungary Kft vagy a FoxPost Zrt. vagy a Magyar Posta Zrt. juttat el a megadott címre. Ez lehet otthona, munkahelye, de lehet a megrendeléskor kiválasztott GLS csomagpont/automata vagy Foxpost csomagautomata is. Postafiók címre nem vállalunk kézbesítést! A rendelését tartalmazó csomagot a FoxPost és a GLS esetében legkésőbb 2 munkanapon belül átadjuk a szállítást végző futárszolgálatnak. A Magyar Posta Zrt szállítása esetén a várható kézbesítési idő a rendeléstől számítva 10-15 munkanap is lehet. A futárszolgálatnak történő átadásról rendszerünk e-mailt küld a Vevőnek, amely tartalmazza a megrendelés minden adatát.

A GLS General Logistics Systems Hungary Kft.  és a Szega Books Kft., illetve a FoxPost Zrt. és a Szega Books Kft. között fennálló szerződés és feltételek értelmében az általunk futárszolgálatnak átadott csomagok az átadást következő 1-4 munkanapon, munkaidőben kerülnek kiszállításra (akár a megadott címre, akár csomagpontra vagy csomagautomatába). A Magyar Posta Zrt. közreműködésével történő szállítás esetén a várható kézbesítési idő a rendeléstől számítva 10-15 munkanap is lehet. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy hétvégén a futárszolgálatok nem szállítanak ki, illetve a karácsonyi és a húsvéti ünnepek előtti időszakban a futárszolgálatok leterheltsége miatt előfordulhat hosszabb kiszállítási idő. Ha cégünk szünetelteti a rendelések feldolgozását, arról a honlapunk felső információs felületén tájékoztatjuk vásárlóinkat.

Kérjük, hogy a csomagot átvételkor, illetve kézbesítéskor a futár előtt szíveskedjen megvizsgálni. A termékeken észlelt sérülés esetén kérje jegyzőkönyv felvételét, és ne vegye át a csomagot! Utólagosan, jegyzőkönyv nélkül átvett sérült csomagot nem áll módunkban kicserélni, visszafogadni!

 

11.1. Utánvéttel fizetett csomag

A megrendelt könyv(ek) és a szállítás teljes összegét a csomag átvételekor a futárnak/csomagpont alkalmazottjának kell fizetni. A megadott árak bruttó szállítási díjak. Minden egyes megrendelésnek, minden szállításnak külön költsége van. Utalvánnyal történő fizetésre nincs lehetőség egyik esetben sem.

Szállítás módja Szállítási díj Átvétel Fizetési átvételkor
Házhozszállítás
(GLS futárszolgálattal)
2190 Ft A futár a Vevő által rendeléskor megadott címre viszi a csomagot. A futárok munkanapokon 8:00–17:00-ig végzik a kiszállítást. A kézbesítést nem lehet konkrét időpontra kérni, ezért olyan címet adjon meg, melyen ezen időintervallumban át tudja venni a küldeményt. A megjegyzés rovatban írhat a futárnak egyéb, a kézbesítést segítő információkat (pl. kapucsengő, kiszállítás előtti telefonhívás). Készpénz / Bankkártya
GLS
csomagpont/automata
1290 Ft

A futár a Vevő által kiválasztott GLS csomagpontra/automatába viszi a csomagot, melyről SMS és/vagy e-mail üzenetet fog kapni. A küldemény a feladást követő munkanapon kerül kiszállításra, és a csomagpont/automata nyitva tartási idejében veheti át. A Vevőhöz legközelebb eső csomagpontot ide kattintva keresheti meg.
Csomagautomatába elhelyezhető csomag maximális méretei: 51 x 42 x 39 cm/csomag. Csomagpontra szállítható csomag maximális méretei: 200 x 60 x 80 cm/csomag. Csomag maximális súlya minden esetben: 40 kg/csomag. Maximálisan beszedhető utánvét összeg: 499 999 Ft.

Készpénz / Bankkártya
FoxPost
automata
1290 Ft A futár a Vevő által kiválasztott FoxPost automatába helyezi el a csomagot. Erről a Vevő kizárólag SMS értesítést fog kapni, ezért kérjük, fokozottan ügyeljen mobiltelefonszáma pontos megadására. Az üzenet tartalmazza az automata nyitásához szükséges kódot. Az átvételre 3 munkanap áll rendelkezésére az adott átvételi hely nyitvatartási idejében.
A csomag maximális mérete: 61 x 60 x 36 cm, maximális súlya: 25 kg.
Az automata használatáról ide kattintva tájékozódhat, a Vevőhöz legközelebb eső automatát pedig itt találja.
Bankkártya
Házhozszállítás
(MPL futárszolgálattal)
1990 FT

A futár a Vevő által rendeléskor megadott címre viszi a csomagot. A futárok munkanapokon 8:00–17:00-ig végzik a kiszállítást. A kézbesítést nem lehet konkrét időpontra kérni, ezért olyan címet adjon meg, melyen ezen időintervallumban át tudja venni a küldeményt. A megjegyzés rovatban írhat a futárnak egyéb, a kézbesítést segítő információkat (pl. kapucsengő, kiszállítás előtti telefonhívás). 

Kérjük vegye figyelembe, hogy a várható kézbesítési idő a rendeléstől számítva 10-15 munkanap is lehet!

Készpénz / Bankkártya
       

 

11.2. Bankkártyával – SimplePayen előre fizetett csomag

A megrendelés leadásakor a végösszeg kiegyenlítése a SimplePay felületén keresztül bankkártyával történik. Ebben az esetben webáruházunk átirányítja az SimplePay (OTP Mobil Szolgáltató Kft.) hivatalos felületére, ahol meg kell adni a bankkártya adatait, majd a fizetés jóváhagyását követően levonásra kerül az összeg. A tranzakció után a rendszer visszairányítja a webáruházunkba, ahol láthatja, hogy a tranzakció sikeres volt, vagy valamiért elutasításra került. Sikertelen tranzakció esetén is kap rendelési visszaigazolást, de a bankszámlájáról az összeg nem kerül levonásra. Ilyen esetben, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal munkanapokon 7:30-16:00 óra között a +36 (72) 212-943 telefonszámon vagy az info@szega.hu illetve az iroda@szega.hu e-mail címeken. Oldalunkon American Express bankkártyával nincs lehetőség fizetni! Bankkártyás fizetésre vonatkozó tájékoztató itt megtekinthető. A megadott árak bruttó szállítási díjak. Minden egyes megrendelésnek, minden szállításnak külön költsége van.

Szállítás módja Szállítási díj Átvétel Fizetési átvételkor
Házhozszállítás
(futárszolgálattal)
1690 Ft A futár a Vevő által rendeléskor megadott címre viszi a csomagot. A futárok munkanapokon 8:00-17:00-ig végzik a kiszállítást. A kézbesítést nem lehet konkrét időpontra kérni, ezért olyan címet adjon meg, melyen ezen időintervallumban át tudja venni a küldeményt. A megjegyzés rovatban írhat a futárnak egyéb, a kézbesítést segítő információkat (pl. kapucsengő, kiszállítás előtti telefonhívás). Fizetési kötelezettség nincs
GLS
csomagpont/automata
1290 Ft A futár a Vevő által kiválasztott GLS csomagpontra/automatába viszi a csomagot, melyről SMS és/vagy e-mail üzenetet fog kapni. A küldemény a feladást követő munkanapon kerül kiszállításra, és a csomagpont/automata nyitva tartási idejében veheti át. A Vevőhöz legközelebb eső csomagpontot ide kattintva keresheti meg.
Csomagautomatába elhelyezhető csomag maximális méretei: 51 x 42 x 39 cm/csomag. Csomagpontra szállítható csomag maximális méretei: 200 x 60 x 80 cm/csomag. Csomag maximális súlya minden esetben: 40 kg/csomag.
Fizetési kötelezettség nincs
FoxPost
automata
1290 Ft A futár a Vevő által kiválasztott FoxPost automatába helyezi el a csomagot. Erről a Vevő kizárólag SMS értesítést fog kapni, ezért kérjük, fokozottan ügyeljen mobiltelefonszáma pontos megadására. Az üzenet tartalmazza az automata nyitásához szükséges kódot. Az átvételre 3 munkanap áll rendelkezésére az adott átvételi hely nyitvatartási idejében. A maximális csomagméret: 62 cm * 60cm * 36 cm, 25 kg. Az automata használatáról ide kattintva tájékozódhat, a Vevőhöz legközelebb eső automatát pedig itt találja. Fizetési kötelezettség nincs
Házhozszállítás
(MPL futárszolgálattal)
1990 Ft

A futár a Vevő által rendeléskor megadott címre viszi a csomagot. A futárok munkanapokon 8:00–17:00-ig végzik a kiszállítást. A kézbesítést nem lehet konkrét időpontra kérni, ezért olyan címet adjon meg, melyen ezen időintervallumban át tudja venni a küldeményt. A megjegyzés rovatban írhat a futárnak egyéb, a kézbesítést segítő információkat (pl. kapucsengő, kiszállítás előtti telefonhívás). 

Kérem vegye figyelembe, hogy a várható kézbesítési idő a rendeléstől számítva 10-15 munkanap is lehet!

Fizetési kötelezettség nincs
       

 

12. eBook online és Prémium online - Fizetés, aktiválás, hosszabbítás

Fizetés, aktiválás. eBook online licenc és Prémium online előfizetés vásárlása esetén a Vevőt/Felhasználót a választott licenc(ek) bruttó árán kívül semmilyen költség nem terheli (nincs aktiválási díj, szállítási díj stb.). A választott licencek vagy előfizetés vételárát csak Bankkártya – SimplePay fizetéssel tudja kiegyenlíteni. A licenc és az előfizetés aktiválása sikeres banki tranzakciót követően automatikusan történik, a választott időtartamra (1 vagy 2 év). Ha ez valamilyen ok miatt nem történik meg, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk az info@szega.hu mail címen, hogy segíthessünk.

eBook online licenc és Prémium online hosszabbítás. Az eBook online licenc és a Prémium online előfizetés lejáratát megelőzően rendszerünk e-mailben értesíti a lejárat tényéről és dátumáról. Az adott licenc hosszabbításra még aktív vagy már lejárt licenc esetén kizárólag új licenc vásárlással van lehetőség (a nyomtatott könyvben található kód aktiválásával egyik érvényes vagy már lejárt korábbi licenc sem hosszabbítható meg). Ekkor a 6. Rendelés menete pont szerint kell eljárni. Emellett a www.szega.hu oldalra való bejelentkezés után az Adataim/eBook licenc fül alatti táblázatban a könyv címe mellet egy piros nyilat is talál. Ha erre rákattint, egy felugró ablak jelenik meg, amelyben elolvashatja, mi a teendője, ha továbbra is hozzá szeretne férni a tartalomhoz.

A hosszabbítás lépései:

 1. Meg kell keresi a meghosszabbítani kívánt kiadvány oldalát a honlapon.
 2. Ki kell választani az eBook online licencet, valamint az időtartamát (1 vagy 2 év), majd azt a kosárba kell tenni.
 3. A vásárlás befejeztével a kosár ikonra kell kattintani.
 4. Ellenőrizni kell a kiválasztott termék(ek)et, majd a Tovább gombra kell kattintani.
 5. Meg kell adni a számlázás adatait, majd a Tovább gombra kell kattintani.
 6. Ellenőrizni kell az adatokat. Fizetési módként csak bankkártyás – SimplePayen történő fizetésre van lehetőség.
 7. A sikeres fizetést követően a licenc automatikusan meghosszabbításra kerül.
 8. A vásárlásról kiállított számlát a megadott e-mail címre küldjük el .pdf formátumban, a rendelés feldolgozását követően (általában az első munkanap).
 9. Ha eBook online licenccel vagy Prémium online előfizetéssel rendelkezik, és nem magánszemélyként vásárolta a licencet, hanem a fenntartó biztosítja a hozzáférést, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk az info@szega.hu mail címen.

 

13. Nyomtatott könyv + eBook online

Ha Nyomtatott könyv + eBook online könyvet vásárolt, akkor a Nyomtatott könyv a 9. pont szerint kerül kiszállításra. A csomag felbontását követően a nyomtatott könyv belső borítóján egy matricát talál. A matricán szereplő egyedi kódot érvényesíteni kell, hogy a könyv eBook online verziójához a matricán szereplő időtartamig hozzáférjen.
Ha új Felhasználó/Vevő, akkor a regisztráció során (lásd 4. pont) is megadhatja a kódot jobb oldalon a Licenc kód mezőben, de később is érvényesítheti azt.
Ha már rendelkezik a www.szega.hu oldalon regisztrációval (lásd 4. pont), akkor bejelentkezés után az Adataim/eBook licenc fül alatt a Licenc kód mezőbe írja be a kódot és kattintson a Kód érvényesítés gombra. Ekkor a táblázatban megjelenik az elektronikusan elérhető könyv minden adata.
Egy könyvhöz csak egy kód aktiválható. Több kód egyidejű, illetve egymás utáni aktiválására nincs lehetőség.
Az elektronikus hozzáférés a lejárati idő alatt és után is bármikor, többször is meghosszabbítható. Kód érvényesítéssel egyik licenc sem hosszabbítható, kizárólag új licenc vagy előfizetés vásárlásával.

 

14. Az elállás joga

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet értelmében a Vevő/Felhasználó a megrendelt termékek kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás (külön magyarázat) nélkül elállhat a szerződéstől, visszaküldheti a megrendelt terméket. Amennyiben élni szeretne elállási jogával, kérjük, írásban (e-mail vagy postai levél formájában) jelezze. E-mail esetén a feladás időpontja a levelező program által megjelentetett időpont. Postai úton, ajánlott levélként feladott jelzés esetén a postára adás időpontját vesszük figyelembe.

A Nyomtatott könyve(ke)t postai úton vagy futárszolgálat segítségével juttassa vissza a cégünk címére, a rendeléstől számított 14 napon belül. Felhívjuk figyelmét, hogy a könyvek visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségek a rendelet értelmében a Vevőt terhelik (más költségek nem terhelik). Utánvéttel visszaküldött csomagokat cégünknek nem áll módjában átvenni!

A csomag cégünkhöz történő beérkezését követően a csomag kibontása után kerül sor a visszaküldött Nyomtatott könyv megvizsgálására. Sérülés nélküli Nyomtatott könyvek esetén cégünk a visszaérkezést követő 30 napon belül postai úton vagy a Vevő által külön megadott bankszámlaszámra visszatéríti a Nyomtatott könyv(ek) és a kiszállítás, mint kapcsolt szolgáltatás vételárát.

Kérjük, ügyeljen a termék rendeltetésszerű használatára! Amennyiben egyértelműen a nem rendeltetésszerű használatból eredően sérült (pl. hiányzó lap, bejegyzések, eltépett, szakadt oldalak, meggyűrődött borító) könyveket küld vissza, úgy nem áll módunkban megtéríteni a könyvek és a kiszállítás költségét.

Nyilatkozat-minta az elálláshoz innen tölthető le.

 

15. Megrendelés törlése

A megrendelés törlésre kerül, ha az alábbi esetek valamelyike merül fel:

 1. Utánvétes fizetés. Ha a megrendelő megtagadja a csomag átvételét, vagy a futár nem tudja átadni a csomagot, mert a megrendelő nem elérhető az általa megadott címen, a csomag automatikusan visszakerül cégünkhöz. A számlát ebben az esetben sztornózzuk, a megrendelést pedig töröljük.
 2. Bankkártyás fizetés. Ha a csomagot nem veszi át a megrendelő, a csomag visszaérkezéskor a számlát sztornózzuk, az összeget pedig visszautaljuk a megrendelővel előzetesen egyeztetett bankszámlaszámra.
 3. Bankkártyás fizetés. Ha a tranzakció sikertelen volt, és a megrendelő nem reagál a megkeresésünkre.
 4. A rendelés törlését a megrendelő e-mailben vagy telefonon kezdeményezi. Ha a csomag már feladásra került, akkor is van lehetősége a 13. pont szerint visszamondani a rendelést.

 

16. Jogszabályok

A szerződésre különösen az alábbi jogszabályok vonatkoznak:
- 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről;
- 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről;
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről (PTK);
- 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról;
- 45/2014 (II.26) kormányrendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól;
- 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól.                                                                                                                                                                                                                                    - 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet (Postai kormányrendelet) módosítása.                                                                

 

17. Szerződés, adatvédelem

A Vevő/Felhasználó és az Üzemeltető között létrejövő jelen szerződést magyar nyelven megkötöttnek tekintjük. A szerződés magatartási kódexre nem utal. Jelen dokumentum nem kerül külön iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, a későbbiekben nem kereshető vissza. Ha az Üzemeltető és a Vevő/Felhasználó között nem jött létre külön írásbeli megállapodás az eBook online licenc vagy Prémium online előfizetés használatáról, akkor jelen Általános Szerződési Feltételek rendelkezései kötelező érvényűek.

Az Adatvédelmi és adatkezelési szabályzatot a következő linkre kattintva olvashatja el: adatvédelmi és adatkezelési szabályzat.

 

18. Jogi nyilatkozat

A honlap, az azon megjelenő összes szöveges és képi tartalom, különösen a könyvoldalak (szövegek, táblázatok, rajzok, fotók) és a kiegészítő extra tartalmak (képek, képsorozatok, 3D animációk, hanganyagok, tesztek, videók, szerkesztések, óravázlatok, pdf anyagok), illetve azok elrendezése és megjelenítése a Szega Books Kft. tulajdonát képezik és szerzői jogvédelem alatt állnak.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (továbbiakban: Szjt.) 1. § (1) bekezdése értelmében a honlap szerzői műnek minősül, így annak minden része szerzői jogi védelem alatt áll. Az Szjt. 16. § (1) bekezdése alapján tilos a honlapon található grafikai és szoftveres megoldások, számítógépi programalkotások engedély nélküli felhasználása, illetve bármely olyan alkalmazás használata, amellyel a honlap, vagy annak bármely része módosítható.

Felhasználó az e-mail/jelszó alapján történő beléptetéssel a honlapon elérhető tartalmakra vonatkozóan másra át nem ruházható időkorlátos használati jogot szerez.

Felhasználó a fentiekkel összhangban elfogadja az alábbi használati feltételeket:

 • Az eBook online licenc és Prémium online előfizetés tartalmak elérése kizárólag interneten, a www.szega.hu oldalon keresztül történik.
 • A Szega Boooks Kft-nek nem feladata a Felhasználó internet elérésének, valamint eszközállományának alkalmassá tétele az eBook online licenc, illetve a Prémium online előfizetés, valamint a hozzá kapcsolódó adatbázisok fogadására, illetve futtatására.
 • A Felhasználó a belépéssel nem szerzi meg a honlapon található tartalmak tulajdonjogát.
 • Tilos a honlap bármely részének, bármely tartalmának nyomtatott vagy elektronikus formában történő felhasználása, megjelentetése (publikáció, oktatáson kívüli prezentáció, más kiadványban megjelenés), megváltoztatása, elektronikus vagy nyomtatott formájú tárolása, reprodukálása, nyilvánosságra hozatala, fordítása, másolása, sokszorosítása, illetve az csak és kizárólag a Szega Books Kft. kifejezett, erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.
 • Tilos a honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés, valamint a kapcsolódó adatbázisok belső felépítését elemezni, illetve az bármilyen illegális eszközzel módosítani, megváltoztatni, vagy akadályozni a rendszer működését. Tilos az adatbányászati, robot vagy más hasonló adatgyűjtési és kinyerési módszer használata a szolgáltatásokkal vagy az adatbázisokkal kapcsolatban.
 • A honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés, valamint a kapcsolódó adatbázisok Felhasználó részéről történő felhasználáskor a Szega Books Kft. jogosult a rendeltetésszerű használathoz szükséges kódok, e-mail címek és jogosultságok ellenőrzésére.
 • A honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés, valamint a kapcsolódó adatbázisok Felhasználó részéről történő felhasználáskor a Szega Books Kft. jogosult a rendeltetésszerű használathoz szükséges kódok, e-mail címek és jogosultságok ellenőrzésére.
 • Az időkorlátos hozzáférés jogát (eBook online licenc, a Prémium online előfizetés) Felhasználó másra nem ruházhatja át, nem adhatja kölcsönbe, nem sokszorosíthatja, nem forgalmazhatja, nem értékesítheti.
 • Ha Felhasználó jogosulatlan felhasználásról szerez tudomást (pl. harmadik személy), úgy köteles mindent megtenni a jogosulatlan felhasználás megszüntetésének érdekében, illetve köteles írásban értesíteni a Szega Books Kft.-t.

Bármely fentebb felsorolt feltétel megsértése esetén a Szega Books Kft. Felhasználóval a jelen szerződést azonnal felmondhatja, az időkorlátos használati jogot megvonhatja, jogi lépéseket kezdeményezhet, illetve kártérítésre tarthat igényt.

A honlapon megjelenő tartalmak, adatok, feltételek tájékoztató, információs célul szolgálnak. A Szega Books Kft. folyamatosan törekszik, hogy a törvényeknek, szabványoknak valamint az oktatási tanterveknek megfelelő teljes és pontos információtartalom jelenjen meg. Azokat minden esetben a lehető legnagyobb gondossággal készíti el, az ennek ellenére esetlegesen előforduló hibákért felelősséget nem vállal.

A honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés és a hozzá kapcsolódó adatbázisok olyan hivatkozásokat (linkeket) is tartalmazhatnak, amelyek az alapszolgáltatásokon kívül más természetes vagy jogi személyek gondozásában álló tartalmakra és honlapokra viszik a felhasználót. A hivatkozások megjelenítése nem jelenti azt, hogy a Szega Books Kft. ellenőrzi, vagy elfogadja a kapcsolódó honlapokat és azok tartalmát! A Felhasználó elfogadja, hogy a Szega Books Kft. nem felel a kapcsolódó honlapok elérhetőségéért és tartalmáért (a kapcsolódó honlapon található vagy onnan elérhető hirdetéseket, termékeket és más anyagokat is beleértve), a kapcsolódó honlapon található hivatkozásokért, illetve a kapcsolt oldal változásáért vagy frissítéséért.

Szega Books Kft. a honlap és az adatbázisok zavartalan üzemeltetése érdekében megtesz minden olyan intézkedést és műveletet, amely biztosítja az elérhetőséget a hét minden napján a nap 24 órájában. A Szega Books Kft. a Felhasználó tudomására hozza, hogy a működtetés közben lehetnek olyan alkalmak, amikor javítás, frissítés vagy más karbantartási okok miatt a rendszer működtetését szüneteltetni kell. Használatba adó minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a felsorolt okok miatti üzemszünet ideje minimális legyen.

A honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés, valamint a kapcsolódó adatbázisok tartalmi frissítései, a kiegészítések és esetleges verzióváltozások a szolgáltatás részét képezik. A Szega Books Kft. ilyen esetekben is kötelezett a folyamatos használat biztosítására.

Szega Books Kft. nem tartozik felelősséggel azokért az esetlegesen bekövetkező károkért, veszteségekért, költségekért, amelyek a honlap használatából, azok használatra képtelen állapotából, nem megfelelő működéséből, üzemzavarából, az adatok bárki által történő illetéktelen megváltoztatásából keletkeznek, illetve amelyek az információtovábbítási késedelemből, számítógépes vírusból, vonal- vagy rendszerhibából, vagy más hasonló okból származnak.

A Szega Books Kft. honlapján és a tankönyvekben közreadott leírások, műszaki megoldások, és iránymutatások nem helyettesítik a kellő részletességű hivatalos dokumentumokat (leírásokat, számításokat és terveket), és nem mentesítik a Felhasználót a konkrét dokumentumra és tartalmára vonatkozó felelősség alól (pl. a tervezőt és kivitelezőt a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól). A Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a kiadványokban található információk, adatot, rajzok, képek alapján elkészülő dokumentumokért, termékekért, szerkezetekért.

A honlap, az eBook online licenc, a Prémium online előfizetés, valamint a kapcsolódó adatbázisok működtetésével kapcsolatban felmerült kérdések és problémák megoldására munkanapokon 7.30-16.00 között a Szega Books Kft. telefonos (+36 72 212 943) és online (info@szega.hu) ügyfélszolgálatot biztosít.

 

19. Panaszügyintézés, jogérvényesítési lehetőségek

Tájékoztatjuk, hogy Vevő/Felhasználó termékünkkel, tevékenységünkkel, szolgáltatásunkkal kapcsolatosan szóbeli és írásbeli fogyasztói panasszal élhet és kifogásait az alábbi elérhetőségeken terjesztheti elő:
- Cím: 7621 Pécs, Teréz u. 11-13. I/28.
- Telefon: +36 72 212 943
- E-mail: info@szega.hu
- Internet cím: https://szega.hu

Tájékoztatjuk, hogy a Szega Books Kft.-nek nincs a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerinti magatartási kódexe.

Szóbeli panasz. A vállalkozásunk köteles azonnal megvizsgálni, és szükség szerint orvosolni. Ha Vevő/Felhasználó a panasz kezelésével nem ért egyet, vagy a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, a Szega Books Kft. a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról köteles jegyzőkönyvet felvenni, és annak egy másolati példányát személyesen közölt szóbeli panasz esetén helyben Vevőnek/Felhasználónak átadni. Telefonon vagy egyéb elektronikus szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a Szega Books Kft. álláspontját Vevőnek/Felhasználónak legkésőbb 30 napon belül - az írásbeli panaszra adott válaszra vonatkozó előírásoknak megfelelően - az érdemi válasszal egyidejűleg megküldeni. A telefonon vagy elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panaszt a vállalkozás köteles egyedi azonosítószámmal ellátni.

Írásbeli panasz. A Szega Books Kft. az írásbeli panasz beérkezésekor köteles jegyzőkönyve felvenni és a beérkezést követően 30 napon belül köteles írásban érdemben megválaszolni és intézkedni annak értelmében. A panaszt elutasító álláspontot vállalkozásunk indokolni köteles.

A panaszról felvett jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az alábbiakat:
- a fogyasztó neve, lakcíme,
- a panasz előterjesztésének helye, ideje, módja,
- a fogyasztó panaszának részletes leírása, a fogyasztó által bemutatott iratok, dokumentumok és egyéb bizonyítékok jegyzéke,
- a vállalkozás nyilatkozata a fogyasztó panaszával kapcsolatos álláspontjáról, amennyiben a panasz azonnali kivizsgálása lehetséges,
- a jegyzőkönyvet felvevő személy és - telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz kivételével - a fogyasztó aláírása,
- a jegyzőkönyv felvételének helye, ideje,
- telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a panasz egyedi azonosítószáma.

A Szega Books Kft. a panaszról felvett jegyzőkönyvet és a válasz másolati példányát öt évig köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóságoknak kérésre bemutatni.

Panasz elutasítása. A Szega Books Kft. köteles a fogyasztót írásban tájékoztatni arról, hogy panaszával - annak jellege szerint - mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell továbbá az illetékes hatóság, illetve a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét.

Békéltető testület. Hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése. A békéltető testület eljárása megindításának feltétele, hogy a Fogyasztó a vállalkozással közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését. A békéltető testület feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a Felek között, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokkal és a fogyasztót terhelő kötelezettségekkel kapcsolatban. A vállalkozást a békéltető testületi eljárásban együttműködési kötelezettség terheli.

A békéltető testület eljárása a fogyasztó kérelmére indul. A kérelmet a békéltető testület elnökéhez kell írásban benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:
- a fogyasztó nevét, lakóhelyét vagy tartózkodási helyét,
- a fogyasztói jogvitával érintett vállalkozás nevét, székhelyét vagy érintett telephelyét,
- ha a fogyasztó az illetékességet az illetékes békéltető testület helyett kérelmezett testület megjelölését,
- a fogyasztó álláspontjának rövid leírását, az azt alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait,
- a fogyasztó nyilatkozatát arról, hogy a fogyasztó az érintett vállalkozással közvetlenül megkísérelte a vitás ügy rendezését
- a fogyasztó nyilatkozatát arra nézve, hogy az ügyben más békéltető testület eljárását nem kezdeményezte, közvetítői eljárás nem indult, keresetlevél beadására, illetve fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelemelőterjesztésére nem került sor,
- a testület döntésére irányuló indítványt,
- a fogyasztó aláírását,
- csatolmányként azt az okiratot, illetve annak másolatát (kivonatát), amelynek tartalmára a fogyasztó bizonyítékként hivatkozik, így különösen a vállalkozás írásbeli nyilatkozatát a panasz elutasításáról, ennek hiányában a fogyasztó rendelkezésére álló egyéb írásos bizonyítékot az előírt egyeztetés megkísérléséről.

Bővebb információ: http://www.bekeltetes.hu

Online vitarendezési platform. Az Európai Bizottság létrehozott egy honlapot, amelybe a fogyasztók beregisztrálhatnak, így ezen keresztül lehetőségük nyílik arra, hogy online vásárláshoz kapcsolódó jogvitáikat ezen keresztül rendezzék egy kérelem kitöltésével, elkerülve a bírósági eljárást. Így a fogyasztók tudják érvényesíteni jogaikat anélkül, hogy a távolság meggátolná őket ebben. Ha Vevő/Felhasználó panaszt kíván tenni a vásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, és nem akar bírósághoz fordulni, igénybe veheti az online vitarendezés eszközét. A portálon a Vevő/Felhasználó és a Vállalkozás, akivel szemben panasszal élt, közösen kiválaszthatják a panasz kezelésével megbízni kívánt vitarendezési testületet.

Bővebb információ: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show&lng=HU

Panasztétel a fogyasztóvédelmi hatóságoknál. Amennyiben a fogyasztó fogyasztói jogainak megsértését észleli, jogosult panasszal fordulni a lakóhelye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz. A panasz elbírálását követően a hatóság dönt a fogyasztóvédelmi eljárás lefolytatásáról. A fogyasztóvédelmi elsőfokú hatósági feladatokat a fogyasztó lakóhelye szerint illetékes járási hivatalok látják el.

Bővebb információ: http://jarasinfo.gov.hu/

Bírósági eljárás. Ügyfél jogosult a fogyasztói jogvitából származó követelésének bíróság előtti érvényesítésére polgári eljárás keretében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény rendelkezései szerint.