GS-8-15
Szerző(k): Cziráki Marietta

Pincérek ügyviteli feladatai

ISBN: 978 615 5720 69 7
Digitális terjedelem: 208 oldal
Nyomtatott terjedelem: 208 oldal
Formátum: B/5
Kiadás éve: 2023
Foglalkozás(ok): Pincér-vendégtéri szakember
Tankönyvvé minősítési határozat

Nyomtatott könyv + eBook online

Raktárállapot: raktáron , Szállítási idő: 2-6 munkanap

db
4 800 Ft

eBook online

183
1
9
Licenc
4 800 Ft

Tisztelt Oktatók! Kedves Tanulók!


Sokaknak okoz gondot a számolás és a papírmunka, azonban a magán- és szakmai életünkben egyiket sem kerülhetjük el. Amikor megkapjuk a fizetésünket, vásárolunk, számlát fizetünk, hitelt veszünk fel vagy épp félreteszünk egy bizonyos összeget havonta, bizony érdemes számolnunk. El kell tudnunk igazodni a pénzügyekkel kapcsolatos dokumentumokban is, hogy jó döntéseket hozhassunk.
Munkahelyünkön is hasznosítjuk ezt a tudást: standolunk, árut rendelünk, rendezzük a beszállító számláját, kimérjük az összetevőket, leltár során felmérjük a meglévő készletet. Pincérként ráadásul fizettetünk is: nagy körültekintést igényel, hogy az elszámolás rendben legyen. Csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a szakmánkban.


Azt tapasztalatom, hogy a pénzügyi tudatlanság anyagilag kiszolgáltatottá teszi az embereket. Nem lehet sikeres egy vállalkozás sem, ahol nem tudnak megfelelően bánni a pénzzel, tervezni a költségekkel vagy a lehetséges bevétellel. Ebben a könyvben a legalapvetőbb ismereteket sajátítjuk el, melyre egy pincérnek a munkája során szüksége lehet. Bízom benne, hogy az itt tanultak az életben való könnyebb eligazodást is segítik majd. Ehhez kitartást és sok sikert kívánok!

A szerző:

Cziráki Marietta

Előszó
5
  1. Matematikai műveletek
7
    1.1. Összeadás
7
    1.2. Kivonás
8
    1.3. Szorzás
8
    1.4. Osztás
9
    1.5. Műveleti sorrend
10
    1.6. Kerekítés
11
      1.6.1. Matematikai kerekítés
11
      1.6.2. Jogszabályi kerekítés
11
    1.7. Százalékszámítás
12
    1.8. Mértékegység-átváltás
15
  2. Vállalkozások működtetése, ellenőrzése
17
    2.1. Vállalkozás alapítása
17
    2.2. Vállalkozás fogalma
18
      2.2.1. Vállalkozásokhoz kapcsolódó legfontosabb fogalmak
19
    2.3. Vállalkozási formák
20
      2.3.1. Egyéni vállalkozó
20
      2.3.2. Gazdasági társaságok
22
    2.4. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása
24
      2.4.1. Válsághelyzet
24
      2.4.2. A csődeljárás
24
      2.4.3. A felszámolás
25
      2.4.4. A végelszámolás
25
      2.4.5. A vállalkozások átalakulása
25
    2.5. Vállalkozások ellenőrzése
26
      2.5.1. Ellenőrzést végző hatóságok, szervezetek
27
  3. Munkajog, adózás
37
    3.1. Alapvető munkaügyi ismeretek
37
    3.2. Adóügyi ismeretek
41
      3.2.1. Mi az adó?
41
      3.2.2. Az adózás alapelvei, céljai
42
      3.2.3. Az adó alanya, tárgya, csoportosítása
43
      3.2.4. Főbb adófajták
43
      3.2.5. Munkavállalót terhelő járulékok
46
      3.2.6. Hozzájárulások
48
  4. Üzleti főfolyamatok
49
    4.1. Beszerzés
50
      4.1.1. A beszerzés szempontjai
50
      4.1.2. Megrendelés adminisztrációja
52
      4.1.3. Rendelési mennyiség
52
      4.1.4. Áruátvétel
57
      4.1.5. Tömegszámítás
61
    4.2. Raktározás
62
      4.2.1. Vételezés
64
      4.2.2. Veszteségszámítás
65
    4.3. Termelés
66
    4.4. Értékesítés, szolgáltatás
68
      4.4.1. Értékesítés
68
      4.4.2. Szolgáltatás
70
  5. Árképzés
71
    5.1. A leggyakoribb árképzési módszerek
72
    5.2. Nyersanyag- és alapanyagérték
75
      5.2.1. Étel-nyersanyagérték (food cost)
75
      5.2.2. Ital-alapanyagérték (beverage cost)
77
    5.3. Az eladási ár felépítése
79
      5.3.1. Áfa, nettó és bruttó ár
80
      5.3.2. Az árrés
85
      5.3.3. Haszonkulcs, anyagfelhasználás-szint, árrésszint
86
      5.3.4. Árképzés Hk%, Af% és Ász% mutatókkal
90
      5.3.5. Árképzés mérlegeléssel
91
      5.3.6. Kedvezmény, felár számítása
93
      5.3.7. A borravaló és a szervizdíj
99
      5.3.8. Forgalmi adatok elemzése
103
  6. Jövedelmezőség
111
    6.1. A jövedelmezőség tényezői
111
      6.1.1. A bevétel
111
      6.1.2. Elábé (alapanyagérték)
112
      6.1.3. Árrés, árréstömeg
112
      6.1.4. Költség
113
      6.1.5. Eredmény
114
    6.2. Jövedelmezőségi számítások
115
      6.2.1. Jövedelmezőségi tábla
115
      6.2.2. Jövedelmezőség képletei, összefüggései
116
    6.3. A vállalkozás sikeressége
129
  7. Bizonylatolás
131
    7.1. Bizonylatok csoportosítása
132
    7.2. A bizonylatok kiállítása
133
    7.3. A bizonylatok javítása
134
    7.4. A bizonylatok megőrzése
135
    7.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok
136
      7.5.1. Nyugta
136
      7.5.2. Egyszerűsített számla
137
      7.5.3. Számla
140
      7.5.4. Online pénztárgépek naplója
143
      7.5.5. Tehergépjármű-menetlevél
143
    7.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok
144
      7.6.1. Szállítólevél
144
      7.6.2. Visszárujegyzék
146
      7.6.3. Felvásárlási jegy
146
      7.6.4. Vételezési jegy
147
      7.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv
147
    7.7. A HACCP dokumentumai
148
    7.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz
150
  8. Készletgazdálkodás
155
    8.1. Leltározás
156
      8.1.1. A leltározás szakaszai
156
      8.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai
157
    8.2. Átlagkészlet számítása
158
      8.2.1. Számtani átlag
158
      8.2.2. Kronologikus átlag
159
    8.3. Áruforgalmi mérlegsor
161
    8.4. Forgásisebesség-mutatók
165
  9. Elszámoltatás
171
    9.1. A raktár elszámoltatása
172
      9.1.1. Leltáregyezőség
173
      9.1.2. Hiány
174
      9.1.3. Többlet
176
    9.2. A termelés elszámoltatása
180
    9.3. Az értékesítés elszámoltatása
180
      9.3.1. Az értékesítés leltárelszámoltatása
180
      9.3.2. Standelszámoltatás, standolás
188
  10. Digitális ügyvitel
193
    10.1. Éttermi szoftverek
195
    10.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói
198
    10.3. Digitális HACCP-rendszer
200
    10.4. Kötelező adatszolgáltatás
202
      10.4.1. NAV online adatszolgáltatás
202
      10.4.2. NTAK online adatszolgáltatás
202
Irodalomjegyzék
203
Képek forrásai
204
Tárgymutató
205
Tartalomjegyzék
207

Kapcsolódó könyvek
Vendégtéri értékesítés alapjai
178 oldal, Kiadás: 2021
GS-8-01
Pincér leszek I.
224 oldal, Kiadás: 2023
GS-8-13