GS-4-16
Szerző(k): Veres Réka

Faipari anyagismeret

ISBN: 978 963 9702 66 0
Digitális terjedelem: 204 oldal
Nyomtatott terjedelem: 204 oldal
Formátum: B/5
Kiadás éve: 2018
Foglalkozás(ok): Ács - Asztalos

Nyomtatott könyv + eBook online

Raktárállapot: raktáron , Szállítási idő: 2-6 munkanap

db
2 000 Ft

eBook online

75
102
Licenc
2 000 Ft

A könyvet az asztalos és az ács képzés számára állítottuk össze. A könyvben röviden összefoglaljuk a fa anyagtani szempontból fontos biológiai felépítését, kémiai összetételét, fizikai tulajdonságait. Bemutatjuk a faipar számára legfontosabb hazai és egzóta fafajokat. A faanyag nedvességtartalmával kapcsolatos ismereteket kidolgozott és önállóan megoldható feladatok segítségével is el lehet sajátítani. A műszaki tulajdonságok mind az asztalosok, mind az ácsok számára fontosak. A faanyag hibáinak elsajátítását gazdag képi illusztráció segíti. A különböző ipari alapanyagok között megtaláljuk a régebbi és a legkorszerűbb alapanyagokat is. Az asztalosipari kiegészítő anyagokkal (kárpitos anyagok, fémek, üvegek) rövid fejezetekben külön-külön foglalkozunk. A kiadványt faanyagvédelemmel kapcsolatos ismeretek zárják. A könyvet gyakorlati, munkáltató feladatokkal, számításokkal tesszük könnyen megérthetővé, elsajátíthatóvá.

Fontosnak  tartjuk kiemelni, hogy a faipari technikusoknak és szakembereknek készült GS-4-27 Faanyagismeret I.GS-4-28 Faanyagismeret II.GS-4-29 Faanyagismeret III. című könyvekhez képest ez a kiadvány a szakiskolás sajátosságokhoz igazodva rövidebb információtartalmú.

  1. A fa szerkezeti felépítése
5
    1.1. A fa mint növény
5
    1.2. A növényi sejt felépítése
6
      1.2.1. A sejtfal kialakulása és szerkezete
7
    1.3. A fatest mikroszkópos szerkezete
7
      1.3.1. A fa szövetei
7
      1.3.2. A fa- és háncstest szöveteit felépítő sejtek
8
      1.3.3. A fa szövetrendszerei
10
    1.4. A fa makroszkópos szerkezete
10
      1.4.1. Anatómiai metszet, anatómiai irány
10
      1.4.2. Inhomogén, anizotróp anyag
11
      1.4.3. Elsődleges makroszkópos meghatározók
11
        1.4.3.1. Évgyűrűk
11
        1.4.3.2. Edények
14
        1.4.3.3. Bélsugarak
16
        1.4.3.4. Gyantajáratok
17
      1.4.4. Másodlagos makroszkópos meghatározók
18
        1.4.4.1. Szijács
18
        1.4.4.2. Geszt
18
        1.4.4.3. Kéreg
20
        1.4.4.4. Bél
21
        1.4.4.5. Bélfoltok
21
Kérdések és gyakorlófeladatok
22
  2. A fatest kémiai összetétele
25
    2.1.A fa elemi összetétele
25
    2.2.A fa vegyületei
25
      2.2.1. A sejtfalalkotó szerves anyagok
25
      2.2.2. A járulékos szerves anyagok
26
      2.2.3. A fa szervetlen anyagai
28
Kérdések és gyakorlófeladatok
28
  3. A faipar legfontosabb fafajtái
29
    3.1. Tűlevelű fajok
29
      3.1.1. A tűlevelű fafajok elterjedése
29
      3.1.2. A tűlevelű fafajok általános szöveti tulajdonságai
29
      3.1.3. A tűlevelű fafajok általános műszaki tulajdonságai
30
      3.1.4. A tűlevelűek felhasználási területei
30
      3.1.5. A legelterjedtebb tűlevelű fafajok
32
        3.1.5.1. Lucfenyő
32
        3.1.5.2. Jegenyefenyő
32
        3.1.5.3. Erdeifenyő
34
        3.1.5.4. Feketefenyő
35
        3.1.5.5. Vörösfenyő
36
    3.2. Lombos fafajok
37
      3.2.1. Elterjedése
37
      3.2.2. Szöveti tulajdonságok
37
      3.2.3. Műszaki tulajdonságok
37
      3.2.4. Felhasználási területek
37
      3.2.5. Keménylombos fafajok
38
        3.2.5.1. Tölgyek
38
        3.2.5.2. Magas kőris
40
        3.2.5.3. Fehér akác
41
        3.2.5.4. Mezei szil
42
        3.2.5.5. Csertölgy
43
        3.2.5.6. Madárcseresznye
44
        3.2.5.7. Juhar
45
        3.2.5.8. Dió, közönséges dió
46
        3.2.5.9. Bükk
47
        3.2.5.10. Gyertyán
48
        3.2.5.11. Éger
49
        3.2.5.12. Platán
50
        3.2.5.13. Hárs
51
        3.2.5.14. Nyár
52
    3.3. Trópusi fafajok
53
      3.3.1. Elterjedés
53
      3.3.2. Általános szöveti tulajdonságok
53
      3.3.3. Műszaki tulajdonságok
53
      3.3.4. Délkelet-ázsiai fafajok
54
        3.3.4.1. Meranti
54
        3.3.4.2. Teak
55
        3.3.4.3. Paliszander
55
      3.3.5. Afrikai fafajok
56
        3.3.5.1. Mahagóni félék
56
        3.3.5.2. Afrormosia
57
        3.3.5.3. Ében
58
      3.3.6. Közép- és dél-amerikai fafajok
58
      3.3.7. Eukaliptuszok
58
  4. A fa nedvességtartalma
63
    4.1. Higroszkóposság
63
    4.2. Az egyensúlyi fanedvesség
63
    4.3. A nedvesség meghatározása
64
    4.4. A nedvesség előfordulási formái a fában
65
    4.5. A rosttelítettségi határ
66
    4.6. A nedvesség megoszlása az élő fában
67
    4.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség
68
    4.8. A nedvesség mérése
69
      4.8.1. A kiszárításos eljárás
69
      4.8.2. Mérés elektromos eszközökkel
71
    4.9. Víztartalmi fokok
72
    4.10. A faanyag dagadása és zsugorodása
75
      4.10.1. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők
76
      4.10.2. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei
77
      4.10.3. Táblásított tömörfa lap méret- és alakváltozásai
79
Kérdések és gyakorlófeladatok
81
  5. A fa műszaki tulajdonságai
83
    5.1. A fa sűrűsége
83
      5.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők
83
    5.2. A fa hőtani tulajdonságai
84
      5.2.1. Hőtágulás
84
      5.2.2. Hővezető képesség
85
      5.2.3. Égési jellemzők
86
    5.3. A fa akusztikai tulajdonságai
87
      5.3.1. Hangvezető képesség
87
      5.3.2. Hangszigetelő képesség
88
    5.4. A faanyag külső megjelenése
88
      5.4.1. Szín
88
      5.4.2. Rajzolat
89
      5.4.3. Fény
90
      5.4.4. Szöveti finomság
90
    5.5. A fa mechanikai tulajdonságai
90
      5.5.1. Rugalmasság
90
        5.5.1.1. Igénybevétel, alakváltozás
91
        5.5.1.2. Rugalmasságot befolyásoló tényezők
91
      5.5.2. A fa szilárdsága
92
        5.5.2.1. Belső erő, feszültség, szilárdság
92
        5.5.2.2. Szilárdság
92
        5.5.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők
95
      5.5.3. Keménység
96
      5.5.4. Kopásállóság
97
      5.5.5. Hasíthatóság
97
      5.5.6. Szeg- és csavarállóság
98
Kérdések és gyakorlófeladatok
99
  6. A fa hibái, betegségei
101
    6.1. A fa hibái
101
      6.1.1. A törzs alaki hibái
101
      6.1.2. Szövetszerkezeti hibák
103
      6.1.3. Az élő fa repedései
105
      6.1.4. Kezelés okozta hibák
106
    6.2. A faanyag betegségei
107
      6.2.1. Farontó gombák
107
      6.2.2. Baktériumok
110
      6.2.3. Farontó rovarok
110
        6.2.3.1. A fontosabb farontó rovarok
111
      6.2.4. Egyéb állati károsítók
112
      6.2.5. Éghajlati tényezők károsodásai
112
Kérdések és gyakorlófeladatok
113
  7. Fából készült ipari alapanyagok
115
    7.1. Fűrészipari termékek
115
      7.1.1. Fűrészáru-választékok és minőségi besorolás
116
        7.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
117
        7.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
117
      7.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása
117
      7.1.3. A fűrészáruk megnevezései
118
      7.1.4. Egyéb fűrészáruk
119
    7.2. Furnérok
119
      7.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint
119
        7.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok
119
        7.2.1.2. Hámozott furnérok
120
        7.2.1.3. Fűrészelt furnérok
120
        7.2.1.4. Többször késelt furnérok
120
      7.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint
121
      7.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása
121
    7.3. Lemezipari termékek
122
      7.3.1. Rétegelt termékek
122
        7.3.1.1. Rétegelt lemezek
122
        7.3.1.2. Rétegelt idomok, fatömbök
123
        7.3.1.3. Rétegelt furnér gerendák, épülettartók
123
        7.3.1.4. Háromrétegű falemezek
124
      7.3.2. Bútorlapok
124
        7.3.2.1. Lécbetétes bútorlapok
124
        7.3.2.2. Furnérbetétes bútorlapok
125
        7.3.2.3. Takarék bútorlapok
125
    7.4. Agglomerált termékek
126
      7.4.1. Faforgácslapok
126
      7.4.2. OSB-lapok
128
      7.4.3. Farostlemezek
129
        7.4.3.1. Alacsony (kis) sűrűségű farostlemezek
129
        7.4.3.2. Közepes sűrűségű farostlemezek
130
        7.4.3.3. Nagy sűrűségű farostlemezek
130
      7.4.4. Parallam
131
Kérdések és gyakorlófeladatok
132
  8. A fa alapanyag előkészítése
133
    8.1. A faanyagok szárítása
133
      8.1.1. A faanyag természetes szárítása
134
        8.1.1.1. Hagyományos máglyák
135
        8.1.1.2. Egységrakatos máglyák
135
        8.1.1.3. Boules-máglyák
135
        8.1.1.4. Rakodólapos máglyák
136
        8.1.1.5. Tömör máglyák
136
      8.1.2. A faanyag mesterséges szárítása
136
        8.1.2.1. Konvekciós szárítók
137
        8.1.2.2. Kondenzációs szárítók
138
        8.1.2.3. Vákuumszárítók
138
    8.2. A faanyag termikus kezelései
139
      8.2.1. A faanyagok gőzölése
139
      8.2.2. A faanyag főzése
140
      8.2.3. A faanyagok magas hőmérsékleten végzett hőkezelése
140
    8.3. A faanyagok modifikálása
141
Kérdések és gyakorlófeladatok
142
  9. A faiparban alkalmazott műanyagok
143
    9.1. Műanyagok csoportosítása kémiai reakció alapján
144
    9.2. Csoportosítás hővel szembeni tulajdonságaik alapján
145
      9.2.1. Hőre lágyuló műanyagok: termoplasztok
145
      9.2.2. Hőre keményedő műanyagok: duroplasztok
145
      9.2.3. Elasztomerek
145
    9.3. Műanyagok előfordulási formái
145
    9.4. A faiparban alkalmazott legfontosabb műanyagok
145
      9.4.1. Polimerizációs (hőre lágyuló) műanyagok és elasztomerek
145
      9.4.2. Polikondenzációs (hőre keményedő) műanyagok
146
      9.4.3. Poliaddíciós műanyagok
147
    9.5. A faiparban használt műanyag termékek
147
      9.5.1. Bútoripari műanyag termékek
147
      9.5.2. Épületasztalos-ipari műanyag termékek
149
Kérdések és gyakorlófeladatok
150
  10. Fémek, fémből készült segédanyagok
151
    10.1. A fémek általános tulajdonságai
151
    10.2. A fémek ötvözetei
152
Kérdések és gyakorlófeladatok
152
    10.3. A fémek csoportosítása
153
    10.4. A vas és az acél
153
    10.5. Az alumínium
154
    10.6. Gyakoribb egyéb fémek
155
    10.7. Szegek és csavarok
156
      10.7.1. Szegek
156
      10.7.2. Csavarok
157
    10.8. Vasalatok, szerelvények
157
Kérdések és gyakorlófeladatok
160
  11. A kárpitozás anyagai
161
    11.1. Tartószerkezeti anyagok
161
    11.2. Rugók
162
    11.3. Párnázó- (tömő-) anyagok
162
      11.3.1. Természetes párnázóanyagok
162
      11.3.2. Mesterséges párnázóanyagok
163
    11.4. Bevonóanyagok
164
    11.5. Rögzítőanyagok
165
Kérdések és gyakorlófeladatok
166
  12. Üvegek, tükrök, csiszolt kőzetek
167
    12.1. Üveg fogalma, alkalmazása
167
    12.2. Üveg alapanyagai, gyártás
167
    12.3. Az üveg utólagos megmunkálása, különleges üvegek
168
    12.4. Az üveg tulajdonságai
169
    12.5. A kőzetek
171
      12.5.1. Mélységbeli vulkanikus kőzetek
171
      12.5.2. Üledékes kőzetek
171
      12.5.3. Átalakult kőzetek
171
Kérdések és gyakorlófeladatok
172
  13. Faanyagvédelem
173
    13.1. Faanyagvédelmi eljárások
173
      13.1.1. Fizikai védelem
174
      13.1.2. Kémiai védelem
175
      13.1.3. A kémiai védelem eljárásai
176
    13.2. Faanyagvédőszerek
177
      13.2.1. Faanyagvédőszerek csoportosítása
178
        13.2.1.1. Szervetlen sók
178
        13.2.1.2. Szerves oldószerben oldott szerves vegyületek
178
        13.2.1.3. Szerves vegyületek vizes emulziója, oldata
179
        13.2.1.4. Vizes lazúrok, lakkok
179
        13.2.1.5. Festékek
179
        13.2.1.6. Gázok
179
        13.2.1.7. Fanemesítő anyagok
179
    13.3. Építési előírások
180
  14. Tűzvédelem
183
    14.1. A faszerkezetek tűzállósága és éghetősége
183
    14.2. Égéskésleltetők
184
    14.3. Tűzgátló bevonatok fémfelületeken
187
Kérdések és gyakorlófeladatok
190
  15. A faanyagvédőszerek használatának munkavédelmi szabályai
191
    15.1. Biztonsági adatlap és címke
191
    15.2. Általános egészségügyi előírások
192
    15.3. Környezetvédelem
193
      15.3.1. Biztonságos technológia kialakítása
193
      15.3.2. Hulladékkezelés
194
      15.3.3. Bejelentési kötelezettség
194

MKIK 2012
10229‐12 Gyártáselőkészítés feladatok - Anyagismeret (asztalos)
10099-12 Ácsszerkezetek - Fafajták tulajdonságai, betegségei, védelme (ács)

MKIK 2016 
11689-16 Ácsszerkezetek - Ácsszerkezetek - Fafajták tulajdonságai, betegségei, védelme (ács)

Kapcsolódó könyvek
Fa- és bútoripari anyagismeret
160 oldal, Kiadás: 2023
GS-4-38