Ezt a tankönyvet a fa- és bútoripari ágazat tanulói az ágazati alapozó és a szakmai képzés során is használhatják. A könyv a kiadónknál korábban megjelent Faipari anyagismeret című tankönyv utódja: tartalmát az aktuális programtanterv elvárásaihoz és a faipari szakmai gyakorlat változásaihoz igazítottuk. (A kifejezetten faipari technikusoknak készült Faanyagismeret I–III. című könyvsorozathoz képest ez a kiadvány rövidebb, szándékosan kevesebb információt tartalmaz, és a szakiskolai képzések gyakorlásához szükséges tudás megszerzését segíti.)
A tartalomról
A kiadványban a fára megújuló nyersanyagként tekintünk, vissza-visszatérő téma a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A könyv első felében röviden összefoglaljuk a faanyag ipari szerepét, a felhasználási lehetőségeit meghatározó biológiai és fizikai tulajdonságait. Bemutatjuk, hogyan befolyásolja megmunkálását a nedvességtartalma és az olyan genetikailag meghatározott műszaki tulajdonságai, mint például a keménysége, a rugalmassága és a szilárdsága. Ezután a faanyag hibáival és károsítóival foglalkozunk, hiszen fával dolgozó szakemberként ezek is befolyásolják a mindennapi munkát.
Ezután következik a faipar leggyakrabban használt fafajainak bemutatása: minden fafajt azonos szempontok szerint, katalógusszerűen találhatnak meg könyvünkben a tanulók. Így a fajok összehasonlítása is könnyebb, és érthetővé válik, mi az első néhány fejezetben megtanult alapfogalmak és alapismeretek gyakorlati jelentősége.
A fafajok megismerése után előbb a fából készült ipari alapanyagokkal, majd a ragasztóanyagokkal foglalkozunk, köztük a régebbi és a legkorszerűbb anyagokkal is. Ezen a két területen az utóbbi években jelentős fejlődés ment végbe. Arra törekedtünk, hogy ez a tankönyvben is megjelenjen.
A kiadványt a kárpitos alapanyagokkal kapcsolatos rövid ismeretek zárják, hogy a kárpitos tanulók is megszerezhessék azt az alaptudást, melyet szakirányú tanulmányaik során később tovább bővíthetnek.
       
      
	      	      	
	      	      	
		      	
							Miért hasznos ez a tankönyv?						
		      	
							5						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							Hogyan használjuk a könyvet?						
		      	
							6						
		       
	      	      	
		      	
							Digitális elérés, kiegészítések						
		      	
							6						
		       
	      	      	
		      	
							  1. A fa mint ipari nyersanyag						
		      	
							7						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      1.1.1. A Föld erdősültsége, a fafajok megoszlása						
		      	
							9						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      1.2.1. Erdőgazdálkodás Magyarországon						
		      	
							11						
		       
	      	      	
		      	
							    1.3. A fa mint nyersanyag						
		      	
							12						
		       
	      	      	
		      	
							  2. A fa szerkezeti felépítése						
		      	
							15						
		       
	      	      	
		      	
							    2.1. A fa mikroszkopikus szerkezete						
		      	
							15						
		       
	      	      	
		      	
							    2.2. A fa makroszkopikus szerkezete						
		      	
							16						
		       
	      	      	
		      	
							      2.2.1. Anatómiai metszet, anatómiai irány						
		      	
							17						
		       
	      	      	
		      	
							      2.2.2. Inhomogén, anizotróp anyag						
		      	
							17						
		       
	      	      	
		      	
							      2.2.3. Elsődleges makroszkopikus jellemzők						
		      	
							18						
		       
	      	      	
		      	
							      2.2.4. Másodlagos makroszkopikus jellemzők						
		      	
							24						
		       
	      	      	
		      	
							  3. A fa nedvességtartalma						
		      	
							29						
		       
	      	      	
		      	
							    3.1. A fanedvesség és alapfogalmai						
		      	
							29						
		       
	      	      	
		      	
							      3.1.1. Az egyensúlyi fanedvesség meghatározása						
		      	
							30						
		       
	      	      	
		      	
							    3.2. A nedvesség előfordulási formái a fában						
		      	
							31						
		       
	      	      	
		      	
							      3.2.1. A rosttelítettségi határ						
		      	
							32						
		       
	      	      	
		      	
							      3.2.2. A nedvesség megoszlása az élő fában						
		      	
							33						
		       
	      	      	
		      	
							    3.3. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség						
		      	
							34						
		       
	      	      	
		      	
							    3.4. A nedvesség mérése						
		      	
							35						
		       
	      	      	
		      	
							      3.4.1. A kiszárításos eljárás						
		      	
							35						
		       
	      	      	
		      	
							      3.4.2. Mérés elektromos eszközökkel						
		      	
							36						
		       
	      	      	
		      	
							    3.5. Víztartalmi fokok						
		      	
							37						
		       
	      	      	
		      	
							    3.6. A faanyag dagadása és zsugorodása						
		      	
							38						
		       
	      	      	
		      	
							      3.6.1. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők						
		      	
							40						
		       
	      	      	
		      	
							      3.6.2. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei						
		      	
							41						
		       
	      	      	
		      	
							      3.6.3. Táblásított tömörfa lapok és tömbösített alkatrészek méret- és alakváltozásai						
		      	
							42						
		       
	      	      	
		      	
							  4. A fa műszaki tulajdonságai						
		      	
							43						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      4.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők						
		      	
							44						
		       
	      	      	
		      	
							    4.2. A fa hőtani tulajdonságai						
		      	
							45						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      4.2.2. Hővezető képesség						
		      	
							45						
		       
	      	      	
		      	
							      4.2.3. Égési jellemzők						
		      	
							46						
		       
	      	      	
		      	
							    4.3. A fa akusztikai tulajdonságai						
		      	
							47						
		       
	      	      	
		      	
							      4.3.1. Hangvezető képesség						
		      	
							47						
		       
	      	      	
		      	
							      4.3.2. Hangszigetelő képesség						
		      	
							48						
		       
	      	      	
		      	
							    4.4. A faanyag külső megjelenése						
		      	
							49						
		       
	      	      	
	      	      	
	      	      	
	      	      	
		      	
							      4.4.4. Szöveti finomság						
		      	
							51						
		       
	      	      	
		      	
							    4.5. A fa mechanikai tulajdonságai						
		      	
							52						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      4.5.2. A fa szilárdsága						
		      	
							54						
		       
	      	      	
	      	      	
	      	      	
	      	      	
		      	
							      4.5.6. Szeg- és csavarállóság						
		      	
							59						
		       
	      	      	
		      	
							  5. A fa hibái, betegségei						
		      	
							61						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      5.1.1. A törzs alaki hibái						
		      	
							62						
		       
	      	      	
		      	
							      5.1.2. Szövetszerkezeti hibák						
		      	
							64						
		       
	      	      	
		      	
							      5.1.3. Az élő fa repedései						
		      	
							66						
		       
	      	      	
		      	
							      5.1.4. Kezelés okozta hibák						
		      	
							67						
		       
	      	      	
		      	
							    5.2. A faanyag betegségei						
		      	
							68						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      5.2.2. Farontó gombák által okozott betegségek						
		      	
							68						
		       
	      	      	
		      	
							      5.2.3. Farontó rovarok						
		      	
							72						
		       
	      	      	
		      	
							      5.2.4. Egyéb állati károsítók						
		      	
							74						
		       
	      	      	
		      	
							      5.2.5. Éghajlati tényezők károsító hatásai						
		      	
							74						
		       
	      	      	
		      	
							  6. A faiparban használt legfontosabb fafajok						
		      	
							75						
		       
	      	      	
		      	
							    6.1. A fafaj azonosítására alkalmas jegyek						
		      	
							75						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      6.2.1. A tűlevelű fafajok szöveti tulajdonságai						
		      	
							76						
		       
	      	      	
		      	
							      6.2.2. A tűlevelű fafajok műszaki tulajdonságai						
		      	
							77						
		       
	      	      	
		      	
							      6.2.3. A tűlevelű fafajok felhasználási területei						
		      	
							77						
		       
	      	      	
		      	
							      6.2.4. A legelterjedtebb tűlevelű fafajok						
		      	
							78						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      6.3.1. A lombos fafajok szöveti tulajdonságai						
		      	
							83						
		       
	      	      	
		      	
							      6.3.2. A lombos fafajok műszaki tulajdonságai						
		      	
							84						
		       
	      	      	
		      	
							      6.3.3. A lombos fafajok felhasználási területei						
		      	
							84						
		       
	      	      	
		      	
							      6.3.4. Gyűrűslikacsú lombos fafajok						
		      	
							85						
		       
	      	      	
		      	
							      6.3.5. Félig gyűrűslikacsú lombos fafajok						
		      	
							92						
		       
	      	      	
		      	
							      6.3.6. Szórtlikacsú lombos fafajok						
		      	
							93						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      6.4.1. A trópusi fafajok szöveti tulajdonságai						
		      	
							102						
		       
	      	      	
		      	
							      6.4.2. A trópusi fafajok műszaki tulajdonságai						
		      	
							102						
		       
	      	      	
		      	
							      6.4.3. Délkelet-ázsiai fafajok						
		      	
							103						
		       
	      	      	
		      	
							      6.4.4. Afrikai fafajok						
		      	
							106						
		       
	      	      	
		      	
							      6.4.5. Közép- és dél-amerikai fafajok						
		      	
							108						
		       
	      	      	
		      	
							      6.4.6. Ausztráliai és óceániai fafajok						
		      	
							109						
		       
	      	      	
		      	
							  7. Fából készült ipari alapanyagok						
		      	
							111						
		       
	      	      	
		      	
							    7.1. Fűrészipari termékek						
		      	
							111						
		       
	      	      	
		      	
							      7.1.1. Fűrészáru-választékok, elnevezése, méretei, minősége						
		      	
							112						
		       
	      	      	
		      	
							      7.1.2. Egyéb fűrészáruk						
		      	
							116						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							      7.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint						
		      	
							117						
		       
	      	      	
		      	
							      7.2.2. Furnérok fajtái, méretei és minősége						
		      	
							119						
		       
	      	      	
		      	
							    7.3. Lemezipari termékek						
		      	
							120						
		       
	      	      	
		      	
							      7.3.1. Rétegelt termékek						
		      	
							121						
		       
	      	      	
		      	
							      7.3.2. Ragasztott faszerkezeti termékek						
		      	
							123						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							    7.4. Agglomerált termékek						
		      	
							128						
		       
	      	      	
		      	
							      7.4.1. Faforgácslapok						
		      	
							128						
		       
	      	      	
	      	      	
	      	      	
		      	
							      7.4.4. Furnércsíkokból préselt épületfa (LSL, PSL)						
		      	
							134						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							    8.1. A ragasztás fogalmai						
		      	
							135						
		       
	      	      	
		      	
							      8.1.1. A ragasztóanyagokkal kapcsolatos fogalmak						
		      	
							135						
		       
	      	      	
		      	
							      8.1.2. A ragasztási folyamat fogalmai (technológiai idők)						
		      	
							136						
		       
	      	      	
		      	
							      8.1.3. A megkötött ragasztóval kapcsolatos fogalmak						
		      	
							136						
		       
	      	      	
		      	
							    8.2. A ragasztóanyagok csoportosítása						
		      	
							137						
		       
	      	      	
		      	
							    8.3. Természetes eredetű ragasztóanyagok						
		      	
							139						
		       
	      	      	
		      	
							      8.3.1. Növényi eredetű ragasztók						
		      	
							139						
		       
	      	      	
		      	
							      8.3.2. Állati eredetű ragasztók (enyvek)						
		      	
							140						
		       
	      	      	
		      	
							    8.4. Műgyantaragasztók						
		      	
							142						
		       
	      	      	
		      	
							      8.4.1. Polimerizációs ragasztók						
		      	
							142						
		       
	      	      	
		      	
							      8.4.2. Polikondenzációs ragasztók						
		      	
							144						
		       
	      	      	
		      	
							      8.4.3. Poliaddíciós ragasztók						
		      	
							146						
		       
	      	      	
		      	
							  9. A kárpitozás anyagai						
		      	
							147						
		       
	      	      	
		      	
							    9.1. Tartószerkezeti anyagok						
		      	
							147						
		       
	      	      	
	      	      	
		      	
							    9.3. Párnázó- vagy tömőanyagok						
		      	
							149						
		       
	      	      	
		      	
							      9.3.1. Természetes párnázóanyagok						
		      	
							149						
		       
	      	      	
		      	
							      9.3.2. Mesterséges párnázóanyagok						
		      	
							150						
		       
	      	      	
	      	      	
	      	      	
	      	      	
		      	
							Képek és QR-kódok jegyzéke						
		      	
							156