GS-4-28
Szerző(k): Veres Réka

Faanyagismeret II.

ISBN: 978 615 5720 13 0
Digitális terjedelem: 128 oldal
Nyomtatott terjedelem: 128 oldal
Formátum: B/5
Kiadás éve: 2023
Foglalkozás(ok): Asztalos - Faipari technikus
Tankönyvvé minősítési határozat

Nyomtatott könyv + eBook online

Raktárállapot: raktáron , Szállítási idő: 2-6 munkanap

db
3 400 Ft

eBook online

68
44
Licenc
3 400 Ft

2018-ban továbbfejlesztettük kiadónk korábbi faipari anyagtannal foglalkozó kiadványait, és tartalmukat az aktuális tantervi követelményekhez illesztettük.

Az új, háromkötetes sorozat második része öt fő témát dolgoz fel. A fa műszaki tulajdonságai című fejezet a könyv bevezető fejezete. Ebben a faanyag azon tulajdonságait gyűjtöttük össze (a nedvességtartalmon kívül), melyek a megmunkálását leginkább meghatározzák. Ilyenek pl. hőtani és égési tulajdonságai, rugalmassága, szilárdsága, keménysége, kopásállósága stb. A nedvességtartalom hatásairól a következő, A fa nedvességtartalma című fejezetben esik szó. Itt olyan, a faiparban megkerülhetetlen fogalmak jelentését ismerhetik meg a tanulók, mint a fanedvesség, a rosttelítettségi határ vagy a víztartalmi fokok. A harmadik fejezet A fa hibái és betegségei címet viseli, s ennek megfelelően ebben a fa növekedéséből, szövetszerkezeti eltéréseiből, repedéseiből eredő fahibákat, valamint a fabetegségeket tárgyaljuk. A Fűrészáruk, furnérok című negyedik fejezetben a különféle fűrészipari termékek megnevezésével, minőségi követelményeivel, térfogatának és méreteinek meghatározásával ismerkedhetnek meg a tanulók. A könyv zárófejezetében, A faanyag szárítása és kezelése címűben olyan mélységben mutatjuk be a faanyag szárításával, klimatizálásával és modifikálásával foglalkozó eljárásokat és gépeket, amilyenben szakközépiskolás és technikus tanulóknak szükségük van rá.

A gazdagon illusztrált kötet ábrái és fotói mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas fejezetzáró feladatlapok is találhatók. A nyomtatott könyv első harmada fekete-fehér nyomtatású, kétharmada színes.

Kinek ajánljuk?

  • Asztalos és faipari technikus tanulóknak.
  • Szaktanároknak, akik nyitottak a digitális tartalmakkal, pl. plusz képekkel, képsorozatokkal támogatott tanításra.
  • Azoknak a szakembereknek, akik mélyebben érdeklődnek olyan faipari anyagtani kérdések iránt, mint pl. a fűrészáruk és furnérok tulajdonságai vagy a szárítás.

 

 

  1. A fa műszaki tulajdonságai – bevezetés
5
    1.1. A faanyag fizikai tulajdonságai
5
      1.1.1. A faanyag sűrűsége
5
        1.1.1.1. A sűrűséget befolyásoló tényezők
6
      1.1.2. A faanyag hőtani tulajdonságai
8
        1.1.2.1. A faanyag fajhője
8
        1.1.2.2. A faanyag hőtágulása
9
        1.1.2.3. A faanyag hővezető képessége
10
      1.1.3. A faanyag égési tulajdonságai
12
        1.1.3.1. A faanyag égési folyamata
12
        1.1.3.2. A faanyag égéshője és fűtőértéke
14
      1.1.4. A faanyag akusztikai tulajdonságai
14
        1.1.4.1. A faanyag hangvezető képessége
15
        1.1.4.2. A faanyag hangszigetelő képessége
15
        1.1.4.3. A faanyag rezonálóképessége
16
      1.1.5. A faanyag elektromos tulajdonságai
16
        1.1.5.1. A faanyag elektromos szigetelő- és vezetőképessége
16
        1.1.5.2. A faanyag dielektromos állandója
18
      1.1.6. A faanyag külső megjelenése
19
        1.1.6.1. A faanyag színe
19
        1.1.6.2. A faanyag rajzolata
20
        1.1.6.3. A faanyag fénye
21
        1.1.6.4. A faanyag szöveti finomsága
22
        1.1.6.5. A faanyag illata
22
    1.2. A faanyag mechanikai tulajdonságai
23
      1.2.1. A faanyag rugalmassága
23
        1.2.1.1. Igénybevétel, alakváltozás
24
        1.2.1.2. A rugalmasság meghatározása, befolyásoló tényezők
25
      1.2.2. A faanyag szilárdsága
26
        1.2.2.1. Belső erő, feszültség
26
        1.2.2.2. Szilárdság
27
        1.2.2.3. Szilárdságot befolyásoló tényezők
28
        1.2.2.4. Húzó igénybevétel, húzószilárdság
31
        1.2.2.5. Nyomó igénybevétel, nyomószilárdság
32
        1.2.2.6. Hajlító igénybevétel, hajlítószilárdság
34
        1.2.2.7. Nyíró igénybevétel, nyírószilárdság
35
        1.2.2.8. Csavaró igénybevétel, csavarószilárdság
36
        1.2.2.9. Ütő-hajlító igénybevétel, ütő-hajlító szilárdság
36
      1.2.3. Egyéb mechanikai tulajdonságok
37
        1.2.3.1. A faanyag keménysége
37
        1.2.3.2. A faanyag kopásállósága
40
        1.2.3.3. A faanyag súrlódási tulajdonságai
41
        1.2.3.4. Hasító igénybevétel, hasítószilárdság
42
        1.2.3.5. Szeg- és csavarállóság
43
  2. A fa nedvességtartalma
47
    2.1. Higroszkóposság, a fa mint higroszkópos anyag
47
    2.2. Az egyensúlyi fanedvesség
48
    2.3. A faanyag egyensúlyi nedvességének megállapítása
49
    2.4. A nedvesség előfordulási formái a fában
50
    2.5. A rosttelítettségi határ
52
    2.6. A nedvesség megoszlása az élő fában
53
    2.7. A fanedvesség kifejezése, nettó és bruttó nedvesség
54
    2.8. A nedvesség mérése
55
      2.8.1. A kiszárításos eljárás
55
      2.8.2. Mérés elektromos eszközökkel
56
    2.9. Víztartalmi fokok (nedvességtartalmi fokok)
57
    2.10. A hiszterézis
59
    2.11. A faanyag dagadása és zsugorodása
59
    2.12. A dagadást és zsugorodást befolyásoló egyéb tényezők
61
    2.13. A dagadási és zsugorodási anizotrópia következményei: alakváltozás, repedezés
62
    2.14. Táblásított tömörfa lapok vagy tömbösített alkatrészek méret- és alakváltozásai
64
  3. A fa hibái és betegségei
67
    3.1. A fa hibái
67
      3.1.1. A törzs alaki hibái
68
        3.1.1.1. Sudarlósság, terpeszesség
68
        3.1.1.2. Bordás növés (ormósság)
69
        3.1.1.3. Villás növés (két- és többágúság)
69
        3.1.1.4. Görbeség
70
        3.1.1.5. Ovalitás
71
        3.1.1.6. Kinövés, dudor
72
      3.1.2. Szövetszerkezeti (fejlődési) hibák
72
        3.1.2.1. Ferdeszálúság (csavartrostúság)
73
        3.1.2.2. Hullámos rostúság, fodrosság
73
        3.1.2.3. Egyenlőtlen évgyűrűszélesség
74
        3.1.2.4. Excentrikus évgyűrűszerkezet (külpontosság)
74
        3.1.2.5. Nyomott és húzott fa (reakciófa)
75
        3.1.2.6. Évgyűrűtorzulás
76
        3.1.2.7. Álévgyűrű
76
        3.1.2.8. Göcsösség
76
        3.1.2.9. Csomorosság
78
        3.1.2.10. Gyantatáskák, elgyantásodás
78
        3.1.2.11. Álgeszt
79
        3.1.2.12. Kettős szíjács (holdgyűrű)
80
      3.1.3. Az élő fa repedései
80
        3.1.3.1. Fagyrepedés, fagyléc
80
        3.1.3.2. Gyűrűs repedés
81
        3.1.3.3. Bélrepedés
81
        3.1.3.4. Villámsújtás, viharkárok
82
      3.1.4. Kezelés okozta fahibák
82
    3.2. A fa betegségei
84
      3.2.1. A farontó gombák és az általuk okozott betegségek
86
        3.2.1.1. A farontó gombák hatásmechanizmusa
86
        3.2.1.2. A farontó gombák okozta károsodások fajtái
87
        3.2.1.3. Penészesedés (felületi elszíneződés)
87
        3.2.1.4. Kékülés (kékesedés)
88
        3.2.1.5. Fülledés
89
        3.2.1.6. Korhadás
90
        3.2.1.7. A fontosabb korhasztó gombák jellemzése
91
      3.2.2. A baktériumok
92
      3.2.3. Az élősködő cserjék
92
      3.2.4. A farontó rovarok
93
      3.2.5. Egyéb állati károsítók
96
      3.2.6. Az éghajlati tényezők okozta károsodások
96
  4. Fűrészáruk, furnérok
99
    4.1. Fűrészipari termékek
100
      4.1.1. Fűrészáru-választékok
100
        4.1.1.1. Fenyő fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
101
        4.1.1.2. Lombos fűrészáru-választékok és minőségi követelmények
101
      4.1.2. A fűrészáru méreteinek és térfogatának meghatározása
102
      4.1.3. A fűrészáruk különféle megnevezései
103
      4.1.4. Egyéb fűrészáruk
104
    4.2. Furnérok
105
      4.2.1. Furnérok fajtái az előállítás módja szerint
105
        4.2.1.1. Hasított (késelt) furnérok
105
        4.2.1.2. Hámozott furnérok
106
        4.2.1.3. Fűrészelt furnérok
107
        4.2.1.4. Különleges furnérok
107
      4.2.2. Furnérok fajtái a felhasználás szerint
108
      4.2.3. Furnérok mérete, minősítése és tárolása
109
  5. A faanyag szárítása, kezelése
111
    5.1. A faanyag szárítása
111
      5.1.1. Természetes szárítás
112
      5.1.2. Mesterséges szárítás
114
        5.1.2.1. Konvekciós szárítók
115
        5.1.2.2. Kondenzációs szárítók
116
        5.1.2.3. Vákuumszárítók
117
        5.1.2.4. Nagyfrekvenciás szárítók
117
    5.2. A faanyag klimatizálása
117
    5.3. A fűrészipari választékok gőzőlése, főzése
118
      5.3.1. A faanyag gőzölése
118
      5.3.2. A faanyag főzése
119
    5.4. A faanyag modifikálása
119
      5.4.1. A faanyag termikus kezelése
120
        5.4.1.1. Termikus kezelés gázokban, ThermoWood® eljárás
120
        5.4.1.2. Termikus kezelés olajokban
121

Modul: 10232-16 Faipari alapanyagok

Tantárgy: Faipari alapanyag ismeret

Témakör: Faanyagismeret II.

Kapcsolódó könyvek
Faanyagismeret I.
152 oldal, Kiadás: 2023
GS-4-27
Faanyagismeret III.
96 oldal, Kiadás: 2019
GS-4-29