Bemutatkoznak a Szega Books új szerzői 2024

Szega Booksz szerzői

 

Új könyvek, új szerzők
Bemutatkoznak a Szega Books új szerzői

2024. január 18-án elindítottuk Új könyvek, új szerzők című sorozatunkat!
Tavaszig minden héten új kiadványt fogunk bemutatni, miközben egy hétre ingyenessé tesszük az eBook online verzióját. Új tankönyveink mellett ismerjék meg új szerzőinket is.

Minden új könyv és kiegészítő tartalom online elérését egy hétig ingyen biztosítjuk. A könyvek tartalma regisztráció, bejelentkezés és előfizetés nélkül is megtekinthető lesz.
Érdemes lesz követni oldalunkat, hogy minden újdonságról értesüljön.

 

1. rész: Nemesné Lengl Marianna

Nemesné Lengl Marianna

Bemutatkozásomat hadd kezdjem egy Szt. Ágoston idézettel: „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” Szerencsés vagyok, mert gyermekkorom óta sok-sok lapját olvashattam e könyvnek. „Olvasgatom” a világot több irányból is: turistaként, idegenvezetőként és turisztika szakos tanárként is. Az utazás a lételemem.
18 éves korom óta dolgozom idegenvezetőként. Mindig örömmel tölt el, ha bemutathatom városunk, megyénk, hazánk látnivalóit. Fontos számomra, hogy a látogatók, utazók élményhez jussanak, élvezzék a programokat, vezetéseket, és jó szívvel gondoljanak vissza az együtt töltött pillanatokra. Nyaranta és hétvégeken továbbra is idegenvezetőként dolgozom, most már inkább csak hobbiszinten, de ez egy nagy szerelem. Sportolni is szeretek, így mostanság kerékpáros, futós, evezős idegenvezető túrákat szervezgetek. És utazom. Hol ide, hol oda.

30 éve tanítom is a szakmát Pécsett. Szinte minden turisztikás tantárgyat oktattam már, leginkább német nyelven. Kéttanítási nyelvű iskolaként mindig tankönyvhiányban szenvedtünk, ezért szállodaismeretek, marketing, idegenforgalmi földrajz, idegenvezetés, rendezvényszervezés, turizmusismeretek tárgyakból belső jegyzeteket készítettem német nyelven. Így próbáltam segíteni a gyerekeket a felkészülésben. Közben kicsit kipróbáltam magam a szállodaiparban, Svájcban. Évek óta részt veszek szakmai vizsgáztatásban, érettségiztetésben, érettségi feladatsorok készítésében.

A Szega Books Kiadónak köszönhetően belekóstolhattam a lektorálásba. Érdekes, izgalmas terület, hogyan látja egy másik szakember a turizmus bizonyos területeit. Aztán jött az újabb kihívás: turizmusmarketinghez tankönyvet írni. Bennem volt a félsz: rendben, hogy itt-ott keresztezte az utam a marketinget, hogy tanítottam marketinget az iskolában, hogy intézményünk marketingjét én viszem a hátamon, de ez vajon elég? A sok-sok évi tapasztalatnak köszönhetően aztán gyorsan ment az írás. Azt viszont álmomban sem gondoltam, hogy mindezt összeszerkeszteni, könyvformába ölteni milyen nehéz. Mit húzzunk ki? Hogy fogalmazzunk? Milyen kép illene az oldalra? Bonyolította a helyzetet, hogy a marketing egy olyan terület, ami rendkívül gyorsan változik, újabb és újabb eszközök kerülnek előtérbe, sok az újdonság, főleg digitális világunknak köszönhetően. Lehetetlen lépést tartani vele. Néha kicsit talán le is tértünk szerkesztőmmel a fő csapásról, de nem bánom, mert mindig a mellékösvényeken vannak az izgalmas dolgok. Remélem, ez a kiruccanás sem volt hiábavaló, és sokan tartják hasznosnak az elkészült tankönyvet.

Kellemes olvasást kívánok mindenkinek,
Nemesné Lengl Marianna

Új tankönyv Nemesné Lengl Marianntól: Turizmusmarketing és protokoll

Turizmusmarketing

 

2. rész: Horváth Miklós

Horváth Miklós

„Minden nemzedéknek kötelessége, hogy azokat a javakat és értékeket, melyeket az elődök hosszú sora szerzett és hagyott rá, híven megőrizze és gyarapítva adja tovább az utódoknak.”


Dr. Heimler Károly szavait Sopron topográfiája című művének előszavában olvashatjuk. Az osztálytermem falán is látható idézet, amelyet a tanulók számára is közvetítek. Egy ideje ez határozza meg szakmai-pedagógiai munkámat.


Nyolcadik tanévemet töltöm a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikumban, ahol járműgépészeti és ipari automatizálási szakmai tantárgyakat tanítok. A kiadó tankönyveivel már korábban is találkoztam. Egyrészt oktatóként használtam a kiadványokat, másrészt új könyvek engedélyeztetési folyamatában szakértőként is részt vettem. 2023 márciusában találkoztam először személyesen Szerényi Attilával. Akkor még nem gondoltam, hogy 2023. év végére a második saját tankönyvemet is kézben tarthatom. A középfokú oktatás során elsajátítandó törvényszerűségek, alapfogalmak már régóta adottak, ilyen szinten természetesen újat alkotni nem lehet, viszont a jelenlegi kor tanulói másabb, vizuálisabb megközelítést igényelnek. Tankönyveimet ennek megfelelően próbálom készíteni.


A fentieket figyelembe véve és az oktatási, vizsgáztatási tapasztalataimra támaszkodva, próbálok eleget tenni a XXI. század elvárásainak, a tanulók érdeklődését folyamatosan fenntartva. Pedagógiai látóköröm szélesítéséhez workshopokon, továbbképzéseken veszek részt, szakmai ismereteim szinten tartásához és fejlesztéséhez pedig rendszeresen vállalok külső, céges oktatásokat, tervezési munkákat, több ismert nemzetközi érdekeltségű céggel is kapcsolatban állok.


Magas szintű német nyelv tudásomnak köszönhetően idegen nyelvű szakmai kiadványok készítése is terveim között szerepel.
Bízom abban, hogy a jövőben újabb gépészeti kiadványokkal járulhatok hozzá a tanulók és a szakma iránt érdeklődők ismereteinek bővítéséhez, az oktató kollégák munkájának megkönnyítéséhez.

Üdvözlettel:
Horváth Miklós

Új tankönyv Horváth Miklós: Projektmunka

Projektmunka

 

3. rész: Kameniczky Zsuzsanna

Kameniczky Zsuzsanna


Jelenleg negyedik éve dolgozom oktatóként a Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó Berzeviczy Gergely Technikumban. Előtte sok évig dolgoztam utazási irodában, így a szakmában szerzett tapasztalataimat szívesen osztom meg a diákokkal, színesítve ezzel az elméleti és gyakorlati tudnivalókat.
Munkám során számos országban jártam, rengeteg jó élményben volt részem. Az irodai munka megtanított arra, hogyan oldjak meg egy hirtelen fellépő problémát, helyzetet. Megismertem többek között az utazásszervezéssel járó folyamatokat, feladatokat.
Ezt a feladatgyűjteményt a szakmában szerzett tapasztalataimra alapozva készítettem el. Olyan feladatok szerepelnek benne, amelyek egyrészt felkészítik a diákokat a szakmai vizsgára, másrészt pedig a való életben használatos gyakorlati tudást is biztosítják.

Üdvözlettel,
Kameniczky Zsuzsanna

 

4. rész: Dr. Molnárné Dr. Konyha Csilla

Dr. Molnárné Dr. Konyha Csilla


Mintegy 20 éve tevékenykedem tanárként, és lassan 15 éve oktatok szakmai tárgyakat, közöttük marketinget is. Szerencsésnek érzem magam, mert nyáron lesz két éve, hogy átvehettem a doktori oklevelemet is. A középiskolások oktatása mellett idén lehetőséget kaptam arra, hogy a felhalmozott szakmai tudásomat egyetemistáknak is átadhassam. A jövő generációinak oktatása, fejlesztése, az, hogy olyan versenyképes tudással gazdagodjanak, amit a munkaerőpiacon is kamatozni tudnak, mindig a prioritásaim közé tartozott. Örülök, hogy a Szega Books kiadótól lehetőséget kaptam arra, hogy a tankönyvírásban is kipróbálhassam magam, és része lehettem egy profi, kreatív csapatnak.
A tankönyvben az elméleti tudásra és a gyakorlati alkalmazásra egyaránt nagy hangsúlyt fektettünk. Minden tananyagrészhez biztosítottunk feladatokat, projektmunkát. Emellett számos online elérhető extra feladat biztosítja, hogy a diákok magas szinten is elsajátítsák és alkalmazzák a tananyagegységeket.

Üdvözlettel,
Dr. Molnárné Dr. Konyha Csilla

Új tankönyv Dr. Molnárné Dr. Konyha Csilla: Marketing alapjai

Marketing alapjai

 

 

Kövessen minket a legfrissebb tartalmakért! 

facebook
facebook.com/szegabooks

insta
instagram.com/szegabooks

youtube
Szega Books Kft.