Bemutatkoznak a Szega Books szerzői

A Szega Books szerzői

1. rész: Szabó Andrea és Heinrich Rezső

Bemutatjuk Hegesztési eljárások című könyvünk szerzőit, Szabó Andreát és Heinrich Rezsőt.

Andrea és Rezső mindketten több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a hegesztéstechnológia és a hegesztő szakképzés területén, Andrea okleveles gépészmérnökként és nemzetközi hegesztőmérnökként, Rezső pedig nemzetközi hegesztő technológusként és hegesztőmesterként.

TÜV szakértőként több ezer hegesztő szakember képzésében, vizsgáztatásában, valamint hegesztő oktatóbázisok kialakításában vettek részt országszerte. Rendszeres résztvevői hegesztési világkiállításoknak, vásároknak, és a világot bejárva szinte az összes jelentős hegesztéstechnológiai gyártó céggel kapcsolatba kerültek.

A tankönyv megírásával az volt a céljuk, hogy megszerettessék és még jobban megismertessék a szakmát. Olyan könyvet szerettek volna írni, amely nemcsak a szakképzésben használható, hanem gyakorló szakemberek mindennapi munkájában is hasznos kézikönyv lehet a technológiatervezésben, a vizsgálati módszerek kiválasztásában és sok más területen.

Mi a hegesztésben világnagyhatalom vagyunk” – fogalmaz Heinrich Rezső. „Volt szerencsém bejárni a világot a hegesztéssel, és azt tapasztaltam, hogy mindenhol dolgoznak elismert magyar hegesztők.” A szerzőpáros ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy kevés az utánpótlás, az iparban egyre nagyobb szükség van jól képzett gyakorlati szakemberekre. Tankönyvükkel ebben is szeretnének segítséget nyújtani.

 

2. rész: Cziráki Marietta és Molnár Kristóf

Bemutatjuk Ételkészítés alapjai és Vendégtéri értékesítés alapjai című könyveink szerzőit, Cziráki Mariettát és Molnár Kristófot.

Marietta vendéglátó és szálloda szakon végzett főiskolai tanulmányai mellett nyaranta hotelekben, a tanév közben rendezvényeken, végül főállású légiutaskísérőként dolgozott. A repüléssel végül egy nagyobb szerelem miatt szakított: tengerjáró hajóra szállt, hogy első szerződése alatt körbeutazhassa a Földet az Álomhajóként is ismert MS Deutschland fedélzetén. Ezt később még négy további út követte a világ különböző részein. Egy alkalommal kisebb kitérőt tett Floridában, hogy egy hamisítatlan amerikai olasz családi étterem személyzetét színesítse.

Mindeközben Kristóf is az óceánokat szelte, Budapest előkelő éttermeit ugyanis a Royal Caribbean társaság hajóira cserélte. Eleinte felszolgálóként, majd étteremvezető-helyettesként dolgozott. Összesen kilenc szerződést töltött a flotta különböző hajóin. Szaktudását azóta tanácsadóként és rendezvények szervezőjeként is kamatoztatja.

Éppen húsz évvel ezelőtt, a szabadságuk alkalmával ismerkedtek meg itthon, egy vonaton. Ettől kezdve az életben – és ma már szerzőként – is egy párt alkotnak. Itthon saját üzleteket indítottak, majd mintegy tíz éve az utazáson és a vendéglátáson túl a tanítás lett a közös szenvedélyük. Nemcsak bajai diákjaiknak, hanem két gyermeküknek is igyekeznek bemutatni a vendéglátó- és szállodaipar szépségeit, és megtanítani a szakma fortélyait.

 

3. rész: Bráda Csaba

Bráda Csabánál járhattunk, aki szeretettel beszélt nekünk küldetéstudatáról, a szakma iránti elkötelezettségéről.

Sorozatunk 3. részében bemutatjuk Gépész anyagismeret II. című új tankönyvünk, illetve számos korábbi gépész könyvünk szerzőjét, Bráda Csabát.
Csaba Gödöllőn szerzett gépészmérnöki diplomát, majd később egy székesfehérvári szakközépiskolában kezdett gépészeti tárgyakat oktatni. Édesapja is gépészmérnök és tanszékvezető főiskolai docens volt, édesanyja pedig tanítónő, így a családi minta is meghatározó volt abban, hogy a pedagógusi pályát választotta.
 
Ő maga úgy fogalmaz, hogy a szakma nagyjai iránti tisztelet is arra készteti, hogy az általuk elért eredményeket megismertesse a fiatalokkal, és így a használható szakmai tudás mellé a műszaki szemléletmódban, a logikus, problémamegoldó gondolkodásban is példát mutasson számukra.
 
Az oktatással töltött évek alatt fokozatosan érett meg benne a gondolat, hogy az egyes tantárgyakhoz általa összeállított tartalmak, melyekbe sok időt és munkát fektetett, akár nyomtatott formában is megjelenhetnének. Így került sor a kiadónkkal való együttműködésre, aminek keretében eddig az alábbi könyvei jelentek meg:
 
Bráda Csaba
 
 
4. rész: Mitykó Csaba

Bemutatjuk Villamos alapismeretek című könyvünk egyik szerzőjét, Mitykó Csabát.

Csaba másfél évtizedet dolgozott a villamos méréstechnika területén egy áramszolgáltató cégnél. A szakmai feladatok mellett már ott is oktatott, szervezett továbbképzéseket és szervezeti tréningeket.

2012-ben lépett a pedagógusi pályára – a szegedi Déri Miska Műszaki Technikumban lett szaktanár, osztályfőnök, majd igazgatóhelyettes. A tanítás mellett országos szakmai dokumentumok, feladatlapok elkészítésében, felülvizsgálatában is részt vett.

Tanítványai között vannak országos versenyen döntőbe jutottak, egyetemen továbbtanulók és technikusként munkába állók egyaránt. Tanárként az a célja, hogy ne elrettentse, hanem inspirálja a tanulókat, és segítője legyen szakmai sikereiknek.

Hogy eddigi pályájából mire a legbüszkébb, arra vidáman azt válaszolja, hogy egy fotóra. A kép az első osztályának gólyapróbáján készült, ahol egy napra hosszú, raszta frizurát öltött. A fotó az intézmény honlapjára is felkerült, ahol azóta is szórakoztatja az iskola közösségét. „Derimiksa” kulcsszóra rákeresve máig meglelhetjük.

Műszaki tanárként Csaba azt tapasztalta, hogy a tanításhoz nincs kész anyag, a tanítványoknak átadni kívánt tananyagot nagyrészt neki magának kell megalkotnia. Úgy érezte, mind a tanároknak, mind a diákoknak sokkal könnyebb lenne, ha pontosan az adott tantárgy követelményeire szabott tankönyvet használhatnának. Ez a gondolat inspirálta a szakmai alapozó tankönyv (Villamos alapismeretek) megírására. Reméli, hogy ennek a munkának és a könyv megalkotásában közreműködők segítségének eredményeként egy használható, érdekességeket felvonultató, tanulható és tanítható könyv kerül az olvasók kezébe.

Mitykó Csaba

 
 5. rész: Dr. Szanyi Ildikó
 

Bemutatjuk Beszerzés és értékesítés a turizmusban című könyvünk szerzőjét, Dr. Szanyi Ildikót.

Ildikó német nyelvtanárként és turisztikai oktatóként dolgozik a miskolci Berzeviczy Gergely Technikumban. Ez a két dolog, a nyelv és a turisztika elválaszthatatlan és egyaránt fontos részei az életének az oktatáson kívül is. Hobbi szinten műfordítással is foglalkozik, akkreditált idegenvezetőként pedig gyakran kísér csoportokat Magyarországon és a közeli országokban.

A most megjelent kötet a második tankönyve kiadónknál, korábban egy szakmai német nyelvkönyve jelent meg Tourismus im Fokus címmel.

Ildikót a szakmai tankönyv írásánál többek közt az motiválta, hogy a szakképzés megújulásának következtében átalakult tananyag új témaköröket, új ismeretanyagokat követel, amit a korábban használt tankönyvek már nem mindig tartalmaztak, újabb témákhoz pedig egyáltalán nem állt rendelkezésre tankönyv. Oktatóként azt is fontosnak tarja, hogy a diákoknak lehetősége legyen a gyakorlatban is alkalmazni az elméletben megszerzett tudást. Éppen ezért mindkét kötet megírásánál arra törekedett, hogy a tankönyvek minél több gyakorlati feladatot tartalmazzanak.

A cél az, hogy olyan szakmai könyv jöhessen létre, amiből szívesen tanulnak a diákok. Ildikó 2021.-ben lezárhatott egy projektet elkészült könyvével, de már karnyújtásnyira a 2022-es projekt zárása is.

Köszönjük a közös munkát!

 
 Szanyi Ildikó
 

6. rész: Fenyvessy Tibor

Bemutatjuk Gépész műszaki rajz alapjai című tankönyvünk és munkafüzetünk egyik szerzőjét, Fenyvessy Tibort.

Fenyvessy tanár úr nyugdíjas mérnöktanárként mintegy negyvenéves szaktanári tapasztalattal rendelkezik. Már nagyon korán, pályája kezdetén elkötelezte magát a gépészeti műszaki rajz oktatása mellett. Saját oktatói módszertanát folyamatosan fejlesztette, és bevált tapasztalatait igyekezett másokkal is megosztani. Dolgozott tankönyvek, munkafüzetek, tesztsorozat és szemléltetőeszközök fejlesztésén, szervezett tanulmányi versenyeket. Legfontosabb céljának mindig azt tekintette, hogy az ismeretszerzéshez vezető rögös utat a diákok számára megkönnyítse, érdekesebbé és eredményesebbé tegye.

Önmagát is folyamatosan fejlesztve több külföldi tanulmányúton vett részt. Hamar felismerte a számítógéppel segített rajzolás (CAD) alkalmazásának lehetőségeit a középfokú szakképzésben. Tanári munkája mellett 1987-től az Országos Pedagógiai Intézet, majd a Nemzeti Szakképzési Intézet szaktanácsadójaként is dolgozott. Tagja volt a Tankönyvesek Országos Szövetségének, a Magyar Szakképzési Társaságnak és a Műszaki Oktatási Kamarának. Pedagógiai munkájáért 1991-ben miniszteri dicséretben részesült.

Mottója: „A mester vállán ülő gyermek messzebbre lát magánál a mesternél is.”

Fenyvessy Tibor